میزان آگاهی بیماران از منشور حقوق بیمار

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-7-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد رضا باطنی

مربی، کتابداری واطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

زینب سجادی

کارشناس، مدارک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛ اصفهان، ایران

سید محسن حسینی

استادیار، آمار، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: مقررات و قوانین در حوزه‎ی اخلاق بیماران حایز اهمیت است، اما این مجموعه قوانین تحت عنوان «منشور حقوق بیمار» در قوانین ایران به صورت منسجم و کاربردی وجود ندارد. هدف از این مطالعه، تعیین میزان آگاهی بیماران بستری شده دربیمارستان‎های آموزشی شهر اصفهان از منشور حقوق بیماران بود.روش بررسی: این بررسی به صورت توصیفی- مقطعی در سه ماهه‎ی چهارم سال ۱۳۸۵ در هشت بیمارستان آموزشی شهر اصفهان انجام شد و طی آن میزان آگاهی بیماران بستری شده در این بیمارستان‎ها طی این مدت از مفاد منشور حقوق بیمار از طریق مصاحبه توسط پرسشگران و تکمیل چک‎لیست‎های مربوطه سنجیده شد. چک‎لیست‎ها از طریق مطالعه‎ی کتابخانه‎ای تدوین و روایی صوری و پایایی آن با استفاده از نظر کارشناسان مربوطه تایید شد. برای این منظور نمونه‎ی مورد نیاز که ۳۸۵ بیمار بود، متناسب با تعداد تخت فعال و نیز متوسط اقامت بیماران طی سه ماهه‎ی چهارم سال ۱۳۸۵، تقسیم به نسبت شد و سهم هر بیمارستان مشخص گردید. پس از تکمیل چک‎لیست‎ها، تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم‎افزار آماریSPSS  صورت گرفت.یافته ها: بیش از ۵۰ درصد از بیماران آگاهی لازم از برخی مفاد منشور حقوق بیمار را نداشتند. این عدم آگاهی به ویژه در مورد حقوق مربوط به انتقال حین درمان بیمار به سایر مراکز درمانی (که نیاز به خدمات درمانی تخصصی دارند)، در مورد حق اجازه یا عدم اجازه‎ی استفاده از اطلاعات پزشکی پرونده‎ی خودشان برای امور مختلف، رازداری پزشک معالج و تیم و درمان و همچنین محرمانه بودن اطلاعات پزشکی و ضرورت حفظ اسرار بیمار توسط بیمارستان بود.نتیجه گیری: نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود در چک لیست‎های تکمیل شده نشان داد که درصد قابل توجهی از بیماران آگاهی لازم از برخی از مفاد منشور حقوق بیمار را نداشتند و ضرورت دارد در این زمینه اطلاع‎رسانی لازم صورت پذیرد.واژه های کلیدی: آگاهی؛ بیماران؛ قوانین.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.