خود- ارزیابی بر اساس مدل تعالی سازمانی EFQM در بیمارستان های منتخب شهر اهواز

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین ترابی پور

مربی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

سارا رکاب اسلامی زاده

کارشناس، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

چکیده

مقدمه: بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت مدل EFQM (European Foundation for Quality Management) را برای تعیین میزان رشد و تعالی سازمان و ترسیم راه رسیدن به تعالی سازمانی تدوین کرده است. این مدل برای شناسایی وضعیت موجود سازمان در مقایسه با یک سازمان ایده آل به کار می رود. هدف از انجام این مقاله تعیین امتیاز خود- ارزیابی عملکرد در بیمارستان های منتخب شهر اهواز بر اساس مدل EFQM بوده است.روش بررسی: این مطالعه، یک مطالعه مقطعی و توصیفی– تحلیلی است. جامعه ی پژوهش آن را ۵۰ نفر از مدیران بیمارستانی شامل (مدیران ارشد و معاونین آن ها، مترون ها و مسوولین واحدها و بخش ها) تشکیل دادند. داده ها از طریق پرسش نامه ی استاندارد و معتبر خود- ارزیابی سازمان فدراسیون مدیریت کیفیت اروپا شامل ۵۰ سوال در زمینه ی ۹ معیار گردآوری شد. پایایی پرسش نامه بر اساس آزمون ۸۰ درصد تعیین شد. داده ها بر اساس آزمون های آماری تحلیلی شامل ۲χ و ضریب همبستگی Pearson و نیز آزمون های توصیفی مانند توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ... توسط نرم افزار آماری ۵/۱۱SPSS تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: در این مطالعه، ۷۶ درصد افراد مورد مطالعه (ارزیابان داخلی) زن و ۲۴ درصد مرد بودند. اکثر افراد (۴۲ درصد) ۴۰-۳۶ سال سن داشتند. ۹۰ درصد افراد دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر بودند. در زمینه ی سابقه ی کار، اکثر افراد (۴۸ درصد) دارای ۲۰-۱۶ سال سابقه ی کار بودند. درصد امتیاز هر کدام از عوامل ۹ گانه به قرار زیر است:در بیمارستان امام خمینی (ره): رهبری ۸/۶۶، خط مشی و استراتژی ۶۶، کارکنان ۵/۶۵، منابع و شرکا ۴/۷۰، فرایندها ۹/۶۳، نتایج مشتری ۳/۶۲، نتایج کارکنان ۶/۶۰، نتایج جامعه ۶/۶۳، نتایج کلیدی عملکرد ۶/۶۸.در بیمارستان نفت: رهبری ۲۴/۷۲، خط مشی و استراتژی ۴/۶۷، کارکنان ۴/۶۶، منابع و شرکا ۴/۶۳، فرایندها ۰۷/۶۵، نتایج مشتری ۸۴/۶۲، نتایج کارکنان ۴/۵۶، نتایج جامعه ۴۵/۵۹، نتایج کلیدی عملکرد ۹۴/۴۵. مجموع امتیاز خود- ارزیابی در بیمارستان امام خمینی (ره) ۷۹/۶۵۱ و بیمارستان نفت ۱۴/۶۱۵ به دست آمد.نتیجه گیری: امتیازات داده شده توسط مدیران بیمارستان ها تا حدودی غیر واقعی به نظر می رسد، اما با توجه به نتایج می توان نقاط قوت و نواحی برای بهبود را در بیمارستان مشخص نمود. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که از دیدگاه مدیران در بیمارستان های مورد مطالعه باید به معیارهای نتایج مشتریان، نتایج جامعه و نتایج کارکنان توجه بیشتری شود و زمینه های بهبود این معیارها را در بیمارستان ها فراهم آورند.واژه های کلیدی: مدل های نظری؛ خود سنجی؛ بیمارستان ها.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.