دیدگاه کارشناسان نظام بهداشت و درمان شهرستان اصفهان راجع به نتایج ادغام بهداشت روان در سیستم بهداشت ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 10، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-10-7_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسدا... شمس

استادیار، مدیریت بهداشت با گرایش آموزشی، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

سعید افروغ

مربی، مهندسی کامپیوتر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مرضیه فتاحی

دانشجوی کارشناسی، فن آوری اطلاعات سلامت، دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مرضیه جوادی

کارشناس ارشد، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: بهداشت روانی همانند سلامت جسمی، علمی برای بهتر زیستن و رفاه اجتماعی از اولین لحظات حیات تا پایان آن و دوره ی سالمندی می باشد. در جوامع پیچیده ی امروزی، ناهنجاری هایی مانند افسردگی، اضطراب، ترس، ناامنی، خودکشی، پرخاش گری، قتل، غارت، اعتیاد، طلاق، انحرافات جنسی، صرع و امثال این ها به عنوان بیماری های روانی بیش از پیش و به خصوص در جامعه ی ما ایران به عنوان یکی از مشکلات مهم خود را نشان داده است. به همین جهت سیستم بهدا شت و درمان ایران اصولی را برای پیش گیری و درمان بیماری های روانی به نام طرح ادغام بهداشت روان در نظام بهداشت کشور در نظر گرفته است. هدف کلی تحقیق حاضر شناسایی دیدگاه کارشناسان نظام بهداشت و درمان از نتایج طرح ادغام بهداشت روان در نظام بهداشتی کشور است. روش بررسی: این مطالعه از نوع تحلیلی و مقطعی بود. جمعیت مورد مطالعه در این طرح ارایه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی در سطوح مختلف نظام بهداشت از جمله خانه های بهداشت تا سطوح بالا مانند شبکه های بهداشت و درمان شهرستان اصفهان در سال ۱۳۸۹ بود و جمعیت مورد مطالعه نیز ۳۰۰ نفر به صورت سرشماری در نظر گرفته شد. پرسش نامه های تحقیق محقق ساخته و از نوع بسته بود. چهار قسمت ارزیابی میزان موفقیت بهداشت روان، رضایت از آن، آگاهی و نگرش به صورت سوالات لیکرت پنج جوابی و بعضا دو جوابی تهیه شده است. روایی پرسش نامه از طریق مشورت با متخصصین مربوطه و پایایی آن از طریق محاسبه ی Cronbach’s Alpha ۸۰ درصد پذیرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. اطلاعات توصیفی با شاخص های مرکزی آمار (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و اطلاعات تحلیلی با آزمون های همبستگی وآزمون های کای دو (c۲) و Keraskalvalis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  یافته ها: میانگین نمره ی چهار مولفه ی اصلی تحقیق به ترتیب از بالا به پایین عبارت است از؛ نگرش به طرح بهداشت روان با میانگین (۸۰/۱۰ ± ۷۳/۶۶)، موفقیت طرح بهداشت روان با میانگین (۱۲/۱۷ ± ۱۴/۵۹)، رضایت از طرح بهداشت روان با میانگین ( ۵۹/۲۰ ± ۴۶/۴۵) و آگاهی از طرح بهداشت روان با میانگین (۶۱/۱۱ ± ۵۶/۲۰). در بین چهار مولفه ی اصلی بین آگاهی و نگرش و بین رضایت و موفقیت و در بین گروه های مورد مطالعه تنها رضایت از طرح ادغام با سایر متغیرها تفاوت معنی داری داشت (۰.۰۵Pvalue< ).    نتیجه گیری: نتایج به دست آمده در یک نظر کلی برای این طرح بزرگ کافی نیست. میزان ساعت آموزش کارکنان سیستم مراقبت های اولیه ی بهداشتی راجع به ادغام بهداشت روان در حد ۲۹ درصد موید آن بود که اکثر کارکنان نیازمند آموزش در این زمینه هستند. میانگین نمره ی آگاهی نیز با (۶۱/۱۱ ± ۵۶/۲۰) از سایر مولفه ها (موفقیت، رضایت و نگرش) تا حد نصف کمتر بود که نتایج به دست آمده نیز با فقدان دوره ی آموزشی کارکنان هم خوانی داشت. بنابراین کارشناسان بهداشت نیاز بیش تر به آموزش بهداشت روان دارند.  واژه های کلیدی: بهداشت روان؛ مراقبت بهداشتی اولیه؛ کارشناسان

کلیدواژه ها

بهداشت روان, مراقبت بهداشتی اولیه, کارشناسان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.