ارزیابی محیط داخلی سازمان از دیدگاه جامعه ی پرستاری شاغل در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 9، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-9-7_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیدا شمس

دانشجوی دکتری سیاست گذاری و بلایا و اورژانس، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

گلرخ عتیقه چیان

دانشجوی دکتری سیاست گذاری و بلایا و اورژانس، دانشکده مدیریت بهداشت و علوم اطلاعات، دانشگاه تهران گروه علوم پزشکی، تهران، ایران

سید محمد احسان فرح آبادی

مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت بهداشت و انفورماتیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان علوم، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول) ایمیل: e.farahabadi@gmail.com

چکیده

م قدمه: از آن جایی که پرسنل پرستاری بیشترین درصد از کارکنان بیمارستانی را به خود اختصاص می دهند و کیفیت مراقبت های بهداشتی- درمانی تا حد زیادی متاثر از عملکرد کادر پرستاری است، بنابراین ارزیابی محیط داخلی سازمان از دیدگاه این افراد می تواند تا حد زیادی مبین نقاط قابل بهبود و قوت بیمارستان ها باشد. مطالعه ی حاضر با هدف تبیین نگاه جامعه ی پرستاری شاغل از وضعیت مولفه های محیط داخلی سازمان صورت پذیرفته است. روش بررسی: این مطالعه تحلیلی است، که به صورت مقطعی در بیمارستان های منتخب آموزشی، غیر آموزشی و خصوصی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تابستان ۱۳۸۹ انجام شده است. نمونه گیری شامل روش خوشه ای (انتخاب بیمارستان ها) و در داخل خوشه ها نمونه گیری به صورت تخصیص به نسبت صورت پذیرفته است. تعداد آزمودنی های مورد نظر به روش تصادفی ساده انتخاب شد ند. معیار ورود به نمونه، پرستارانی بودند که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد باشند. بر این اساس تعداد نمونه ی پژوهش ۳۸۴ محاسبه گردید. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد مدل ۶ بعدی وایزبورد (با پایایی ۷/۸۹ = α) گردآوری شد. امتیاز ۲۰ در این پرسش نامه، امتیاز خنثی بود، امتیاز کمتر از ۲۰ نشان دهنده ی قوت و امتیاز بیشتر از ۲۰ نشان دهنده ی ضعف بیمارستان در متغیر مورد مطالعه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی ۱۵ و آزمون های آماری نظیر میانگین و انحراف معیار، آنالیز واریانس یک طرفه، t و همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شده اند. یافته ها: بررسی وضعیت متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدف گذاری، ساختار سازمانی، رهبری، ارتباطات، مکانیسم پاداش، هماهنگی و نگرش به تغییر می باشند، حاکی از ضعف کلیه ی بیمارستان های مورد مطالعه در بعد مکانیسم پاداش (بیمارستان آموزشی: ۶۲/۲۲، بیمارستان غیر آموزشی: ۰۱/۲۴، بیمارستان خصوصی: ۴۲/۲۵) می باشد. همچنین ساختار سازمانی از موارد ضعف بیمارستان های غیر آموزشی (۰۹/۲۱) و نقطه ی قوت در سایر گروه های مورد مطالعه (بیمارستان آموزشی: ۸۸/۱۹، بیمارستان خصوصی: ۹۳/۱۹) می باشد. نتیجه گیری: ضرورت نگاه سیستماتیک در طراحی و تدوین مکانیسم پاداش عادلانه با حضور نمایندگان کارکنان از اقداماتی است که می تواند در بهبود وضعیت فعلی بیمارستان های مورد مطالعه تاثیر بسزایی داشته و دستیابی سازمان به اهداف از پیش تعیین شده اش را تسهیل نماید.

کلیدواژه ها

ارزیابی, محیط داخلی سازمان, مدل وایزبورد, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.