تاثیر روند دولت ملت سازی بر ثبات سیاسی و سیاست خارجی عربستان سعودی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 17، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-17-68_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم امینی

چکیده

حاکمیت اعراب سنتی و فقدان مشارکت شیعیان و کردها در قدرت سیاسی عراق عمده­ترین مانع بر سر راه شکل­گیری دولت ملت در دهه­های گذشته بوده است. تلاش برای ایجاد و ساختار سیاسی جدید در عراق به منظور ایجاد یک دولت سرمشق در عراق باعث کاهش قدرت اعراب سنی در ساختار جدید حکومت در عراق شده است. روند دولت ملت­سازی در عراق و چالش­ها و موانع مربوط به آن به تعارضات و مشکلات داخلی این کشور محدود نمی­شود. و همسایگان و کشورهای منطقه و بازیگران بین­المللی نیز در آن دخیل می­باشند. کشورهای عربی شکل­گیری یک نظام دموکراتیک با حاکمیت اکثریت شیعی را در جهت تضعیف اعراب سنی تلقی می­کنند و از قدرت­یابی شیعیان و بر هم خوردن توازن قدرت منطقه­ای نگران هستند. عربستان سعودی نیز از جمله کشورهای منطقه است که دارای نظام سیاسی بسته­ی پادشاهی و مبتنی بر مشروعیت و­هابی و اقتصاد نفتی است در این کشور احزاب حق فعالیت ندارند و برخی از گروه­ها، نظیر شیعیان و برخی شهروندان مانند زنان از حقوق اجتماعی اولیه محرومند. لذا دولت ملت سازی در عراق و طرح الگوی دموکراتیک به عنوان محیط برون سیستمی عربستان بر ثبات سیاسی این کشور تاثیرگذار می­باشد.

کلیدواژه ها

دولت ملت سازی در عراق, حاکمیت مبنی بر دموکراسی, اعراب سنی, قدرت یابی شیعیان, حکومت بسته ی عربستان, گرایشات سلفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.