اثر درمان طولانی مدت با کارنوزین بر میزان گلوکز و چربی های سرم و فشار خون در مدل تجربی هیپرلیپیدمی در موش سوری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-20-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز فلاحی

گروه داخلی و قلب و عروق ، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد

مهرداد روغنی

گروه فیزیولوژی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد

زهرا احمدی

دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد

چکیده

مقدمه و هدف: هیپرلیپیدمی مزمن با عوارض مختلفی همراه می باشد. با توجه به اثرات حفاظتی و سودمند کارنوزین در بیماری های متابولیک، هدف بررسی حاضر تعیین اثر این ماده بر میزان چربیهای سرم و فشار خون در مدل تجربی هیپرلیپیدمی در موش سوری بود.   مواد و روش ها: موشهای سوری به پنج گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با دوز بالای کارنوزین (۲۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم)، هیپرلیپیدمیک و دو گروه هیپرلیپیدمیک تحت تیمار با کارنوزین (۱۲۵ و ۲۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. تیمار با کارنوزین پس از گذشت ۸ هفته از شروع مصرف غذای پر چرب به مدت ۴ هفته انجام شد.    نتایج: کارنوزین موجب کاهش معنی دار گلوکز سرم نگردید، سطح کلسترول توتال و تری گلیسیرید سرم در موش های هیپرلیپیدمیک بطور معنی دار افزایش یافت (۰۱/۰-۰۵/۰p < ) و کارنوزین در دوز بالا موجب کاهش معنی دار آنها گردید (۰۵/۰p < ) و از نظر کلسترول HDL سرم نیز درمان با کارنوزین تغییر معنی دار بوجود نیاورد. بر خلاف، افزایش معنی دار سطح کلسترول LDL در موش های هیپرلیپیدمیک مشاهده شد (۰۵/۰p < ) و درمان با کارنوزین در دوز بالا موجب کاهش معنی دار آن گردید (۰۵/۰p < ). بعلاوه، موش های هیپرلیپیدمیک افزایش معنی دار فشار خون سیستولی را نشان دادند (۰۵/۰p < ) و درمان با کارنوزین موجب کاهش معنی دار آن نشد.    نتیجه گیری: تجویز کارنوزین به موش های هیپرلیپیدمیک فاقد اثر محسوس بر گلوکز سرم و فشار خون سیستولی بود و موجب کاهش معنی دار در سطح کلسترول توتال، تری گلیسیرید، و کلسترول LDL سرم گردید.

کلیدواژه ها

کارنوزین, هیپرلیپیدمی, دیس لیپیدمی, گلوکز سرم, فشار خون شریانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.