اثر محرومیت از خواب بر عملکرد استقامتی و پاسخ های هورمونی به فعالیت استقامتی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 20، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-20-5_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید اراضی

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

احمد قیاسی

دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

کاکو حسینی

دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

خالد پیری کرد

دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: محرومیت از خواب بر عملکرد فیزیولوژیکی و روانی افراد،  تاثیرگذار است و به­احتمال، تقاضای انرژی دستگاه­های بدن را افزایش­می­دهد. به­نظرمی­رسد محرومیت از خواب می­تواند بر عملکرد ورزشکاران، آثاری منفی داشته­باشد و ترشح هورمون­های بدن را تحت تاثیر قراردهد. پژوهش حاضر، اثر محرومیت از خواب را بر عملکرد استقامتی و پاسخ­های هورمونی به فعالیت استقامتی بررسی­کرده­است.  مواد و روش­ها: ۲۰ مرد جوان با سابقه تمرین مقاومتی به­طور تصادفی و دوسو کور به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم­شدند. در دو روز مجزا یک­بار پس از خواب شبانه­روزی طبیعی و بار دیگر پس از ۲۴ ساعت محرومیت از خواب عملکرد استقامتی آزمودنی­ها با استفاده از آزمون بروس ارزیابی­شد. بلافاصله پس از آزمون بروس، نمونه­های خونی جمع­آوری و سطوح کورتیزول و تستوسترون با روش Chemiluminescence و سطوح اپی­نفرین و نوراپی­نفرین با روش الایزا اندازه­گیری­شد. به­منظور تجزیه­وتحلیل داده­ها از آزمون­های آماری t وابسته و t مستقل به­ترتیب برای بررسی تغییرهای درون­گروهی و میان­گروهی متغیرهای پژوهش استفاده­شد.  نتایج: در گروه تجربی حداکثر اکسیژن مصرفی به­طور معنی­داری، کاهش (۰۴۸/۰=P) و کورتیزول به­طور معنی­داری افزایش­یافت (۰۰۵/۰=P). کورتیزول پس آزمون گروه تجربی به­طور معنی­داری بیشتر از گروه کنترل بود (۰۲۲/۰=P) ولی در سایر متغیرها تفاوتی معنی­دار میان دو گروه مشاهده­نشد.  نتیجه­ گیری: مطالعه ما نشان­داد که ۲۴ ساعت محرومیت از خواب می­تواند آثار منفی بر عملکرد استقامتی داشته­باشد و موجب افزایش پاسخ کورتیزول و عدم تغییر پاسخ تستوسترون، اپی­نفرین و نوراپی­نفرین به فعالیت استقامتی شود.

کلیدواژه ها

محرومیت از خواب, عملکرد استقامتی, پاسخ های هورمونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.