اثر فعالیت ورزشی هوازی منظم بر سطح سرمی بتا- اندورفین و ادراک فشار تمرینی افراد وابسته به مواد مخدر؛ با تاکید بر سیستم پاداش مغزی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 20، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-20-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق عباسیان

گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران ایران

سید رضا عطارزاده حسینی

گروه فیزیولوژی ورزش دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهتاب معظمی

گروه فیزیولوژی ورزش دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مقدمه و هدف: وابستگی به مواد مخدر از جمله اساسیترین معضلات بشر در عصر حاضر است و هدف از این تحقیق تعیین اثر فعالیتورزشی هوازی بر سطح سرمی بتا- اندورفین و ادراک فشار تمرینی افراد وابسته به مواد مخدر بود.   مواد و روشها: نمونه آماری تحقیق را ۲۰ آزمودنی وابسته به مواد مخدر تشکیل میدادند که سنی بین ۲۰ تا ۳۳ سال داشتند. این افراد به نحو تصادفی در گروههای تجربی دوگانه قرار گرفتند؛ گروه اول متشکل از افرادی بود که علاوه بر مصرف روزانه ۱۰ میلیگرم متادون، فعالیتورزشی را با شدتی برابر ۷۰ الی ۷۵ درصد VO۲max به مدت ۲۰ جلسه متداوم تمرینی  انجام میدادند و گروه دوم تنها روزانه ۱۰ میلیگرم متادون مصرف میکردند. در نهایت، دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.   نتایج: بررسیهای آماری نشان داد که مقادیر سرمی بتا- اندورفین پس از مداخله تحقیقی در هر دو گروه به طور معناداری افزایش یافته بود (۰۵/۰ > P < /font> ). مداخله ترکیبی توانسته بود در ادراک فشار تمرینی، کاهش معناداری را ایجاد نماید (۰۰۲/۰ = P < /span> ). به علاوه، این مداخله توانسته بود ارتباط منفی معناداری را بین سطوح سرمی بتا- اندورفین و ادراک فشار تمرینی، ایجاد نماید (۰۳۳/۰ = P < /span> ).   نتیجهگیری: احتمالا روش ترکیبی فعالیتورزشی– مکمل دارویی در تقویت سیستم پاداش مغزی نسبت به روش مکمل دارویی (به تنهایی) عملکرد بهتری داشته است. با این وجود، جهت تایید قطعی این یافته به مطالعات بیشتری نیاز است.

کلیدواژه ها

سیستم پاداش مغزی, بتا- اندورفین, افراد وابسته به مواد مخدر و فعالیتورزشی هوازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.