بررسی رابطه بین نوبت کاری و شاخص توده بدنی کارکنان پتروشیمی به کمک مدل منحنی رشد پنهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-23-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید زایری

گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

علی اکبر خادم معبودی

گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

هرمز حسن زاده

طب کار، رییس مرکز پژوهش سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر

اعظم نجفی کهکی

گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

مریم سالاری

گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: امروزه چاقی به عنوان معضلی بهداشتی تلقی می شود که خطر ابتلا به برخی از بیماری ها را افزایش می دهد؛ ازاین رو، شناسایی عواملی که در بروز چاقی تاثیرگذارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از محققان بر این عقیده اند که نوبت کاری به عنوان یک عامل خطر در افزایش وزن افراد جامعه نقش دارد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه نوبت کاری با شاخص توده بدنی در کارکنان پتروشیمی بود. مواد و روش ها: این مطالعه، روی ۳۸۰۱ از کارکنان شاغل در صنعت پتروشیمی که در طول سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹، دارای شیفت کاری ثابت بودند، انجام شد؛ این افراد، سالیانه طبق برنامه ریزی منظم به مرکز طب کار مراجعه کرده اند و پرستاری آموزش دیده، قد و وزن آنها را به عنوان قسمتی از فرایند معاینات ادواری اندازه گیری کرده است؛ در این پژوهش از مدل منحنی رشد پنهان که یکی از روش های تحلیل داده های طولی است، برای بررسی رابطه نوبت کاری با شاخص توده بدنی استفاده شد. نتایج: یافته ها نشان دادند که شاخص توده بدنی تمامی کارکنان به طور معنی دار و با متوسط شیب ۲۴/۰ در هر سال افزایش داشته است (۰۰۱/۰p < )؛ همچنین، متوسط روند تغییرات BMI در هر سال در کارکنان نوبت کار، به طور متوسط ۱۲۲/۰، بیشتر از روزکارها بوده است (۰۰۱/۰p < ). نتیجه گیری: در این مطالعه، بین نوبت کاری و شاخص توده بدنی، رابطه ای معنی دار مشاهده شد؛ مطالعاتی بیشتر برای بررسی علل این ارتباط و ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش BMI، ضروری اند.

کلیدواژه ها

مدل منحنی رشد پنهان, شاخص توده بدنی, نوبت کاری, داده های طولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.