تاثیر توانایی های پردازش حسی بر مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 23، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-23-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

- احسان جمشیدیان

دانشجوی کارشناسی کاردرمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشجویان توان بخشی (تریتا)، دانشکده علوم توان بخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

- نسرین جلیلی

کارشناس ارشد کاردرمانی، عضو هیئت علمی گروه آموزشی کاردرمانی، دانشکده علوم توان بخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

- حجت الله حق گو

دکتری علوم اعصاب، استادیار گروه کاردرمانی، دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات پردازش حسی را تجربه می کنند که می تواند بر مشارکت آن ها تاثیر گذار باشد. اطلاعات کافی دررابطه با تاثیر توانایی های پردازش حسی این کودکان بر مشارکت وجود ندارد. هدف مطالعه حاضر بررسی چگونگی اثر توانایی های پردازش حسی بر مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم در زندگی روزمره می باشد. مواد و روش ها: شرکت کنندگان در مطالعه حاضر، چهل کودک پنج تا یازده سال مبتلا به اوتیسم بودند. توانایی های پردازش حسی به وسیله نمایه حسی دان و مشارکت به وسیله پرسش نامه عادات زندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: بین عوامل پردازش بینایی، پردازش لمسی، پردازش مرتبط با تون و استقامت، پردازش حسی مرتبط با وضعیت بدنی و حرکت، پردازش حسی مرتبط با تحمل و تون عضلانی پایین و حساسیت حسی، با نمره کل مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم رابطه معناداری یافت شد (p< ۰.۰۵). از بین این عوامل، حساسیت حسی بیشترین سهم را در تبیین واریانس میزان مشارکت (۰.۴۹=&beta;) داشت. نتیجه گیری: ضعف در پردازش حسی، به ویژه حساسیت حسی، می تواند عاملی مهم در محدود کردن مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم در فعالیت ها باشد.

کلیدواژه ها

اوتیسم, پردازش حسی, مشارکت, کودکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.