ایجاد تخمدان چند کیستیک در موش آزمایشگاهی بزرگ با مرفین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 23، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-23-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

- کرمی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران

- جعفریان دهکردی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

- دربان فولادی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

- جلالی ندوشن

استاد، گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد

چکیده

مقدمه و هدف: «مرفین» در کلینیک یک تسکین دهنده قوی درد و ازنظر سوءمصرف، ماده مخدر مهلکی است که در کنار ناشناخته های بسیار، اثرات مضر این ماده بر سیستم تولیدمثلی آشکار نیست. هدف از انجام این پژوهش دست یافتن به یافته های مستندی در رابطه با تاثیر این ماده مخدر در ایجاد کیست های فولیکولی در موش آزمایشگاهی بزرگ است. مواد و روش ها: موش های ویستار ماده در محدوده وزنی۲۵۰-۲۰۰ گرم به صورت باکره در فاز دی استروس چرخه جنسی، مرفین (mg/kg۱۰-۱) را به صورت مزمن ۹روزه، روزی یک بار به طور داخل صفاقی دریافت کردند. به موش های گروه شاهد تنها سالین (ml/kg۱) تزریق شد. با اتمام دوره تزریق، بر روی موش ها جراحی صورت گرفت و بعد از بررسی بیومتری بر روی تخمدان ها و رحم، آن ها برای مطالعات بافتی در فرمالین نگهداری شدند. رنگ آمیزی هماتوکسیلین[۱]-ائوزین[۱] برای بررسی بافتی به کار گرفته شد. نتایج: یافته های این تحقیق دست اول نشان داد که نمونه های تخمدان به دست آمده از موش های دریافت کننده مرفین در مقایسه با نمونه های کنترل به طور معنی داری دارای کیست های فولیکولی دیواره ضخیم هستند. گرچه تعداد کیست ها بین نمونه های تیمارشده با مرفین تفاوت معنی دار نداشت و پاسخ به مرفین متاثر از دوز دارو نبود، ولی منظره تخمدان ها به تخمدان های چند کیستیک شبیه بود.  نتیجه گیری: مرفین با برهم کنش با رسپتورهای انتخابی اپیوئیدی اثرات التهابی را در بدن ایجاد می کند. طبق این نتایج، مرفین می تواند با ایجاد اختلال در محور تولیدمثلی و احتمالا به واسطه تحریک سیستم پیش التهابی نیتریک اکساید در بروز ناباروری وابسته به کیستیک شدن تخمدان نقش داشته باشد.

کلیدواژه ها

مرفین, کیست های فولیکولی, موش بزرگ آزمایشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.