ارزیابی کیفیت پشتیبانی و محتوایی (درونی و بیرونی) وب سایت های کتابخانه ای دانشگاه های علوم پزشکی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 11، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-11-6_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام احمدی

کارشناس ارشدعلم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

اسماعیل مصطفوی

دانشجوی دکترا، گروه علم اطلاعات ودانش شناسی، دانشکده روان شناسی وعلوم تربیتی،دانشگاه شهید چمران، اهواز،ایران

حمیدرضا کیانی

دانشگاه شاهد

چکیده

مقدمه: وب­سایت­هایکتابخانه ای دانشگاهی نقش مهمی در برقراری ارتباط دو سویه با کاربران و ارائه خدمات مطلوب­تر به آنان دارند. پشتیبانی و روزآمدسازی مستمر این نوع وب سایت­هانیز راهکاری مهم برای ارائه چهره ای پویاوفعالاز کتابخانه در محیط مجازی است. هدف این پژوهش ارزیابی کیفیت محتوایی درونی و بیرونی، و پشتیبانی وب سایت های کتابخانه‎ ایدانشگاه های علوم پزشکی ایران است. روش بررسی: روش پژوهش، پیمایشی توصیفی و نوع مطالعه کاربردی بوده است. ابزار گردآوری داده ها عبارت است از سیاهه ی ارزیابی معتبری که روایی و پایایی آن از طریق بررسی متون و پژوهش های مشابه، مشورت با صاحب نظران و مقایسه با وب سایت های کتابخانه‎ ای۵ دانشگاه خارجی سنجیده شد. جامعه ی پژوهش حاضر شامل وب سایت های کتابخانه‎ ایدانشگاه های علوم پزشکی ایران در خرداد و تیر ماه ۱۳۹۲خورشیدی می باشد. از میان ۴۹ دانشگاه، ۴۳ دانشگاه دارای وب سایت کتابخانه هستند که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. امتیازات عناصر و ویژگی های وب سایت های مورد بررسی از نظر وجود (بله= ۱) و عدم وجود (خیر=۰) عناصر، مورد بررسی قرار گرفت.در پایان هر یک از وب سایت های مورد بررسی بر اساس امتیازی که بدین ترتیب در هر معیار به دست آورده اند، رتبه بندی گردیده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و میانگین) و نرم افزار Excel  صورت پذیرفته است. یافته ها: وب سایت های کتابخانه‎ ایدانشگاه های علوم پزشکی ایران در کل ۰۴/۳۴ درصد معیار های محتوای درونی، ۴۰/۴۵ درصد معیار های محتوای بیرونی و ۵۲/۵۲ درصد معیار های پشتیبانی و در مجموع ۸۸/۳۹ درصد معیارهای وب سایت کتابخانه را رعایت کرده اند. به طور کلی، فقطدانشگاه علوم پزشکی شاهد بیش از ۵۰ درصد معیارهای موجود در سیاهه ی بررسی (شامل معیارهای محتوای درونی، محتوای بیرونی و پشتیبانی) را در طراحی خود لحاظ کرده بود. وب سایت های کتابخانه‎ ایدانشگاه های علوم پزشکی شاهد (۵۵)، مشهد (۴۷)، و شهید بهشتی (۴۵) به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده­اند. همچنین وب­سایت کتابخانه دانشگاه های علوم پزشکی بابل (۱۸)، ارتش (۱۷) و ارومیه (۱۶) رتبه­های ۴۱ تا ۴۳ را به خود اختصاص دادند. نتیجه گیری: در مجموع وب سایت های کتابخانه‎ ایدانشگاه های علوم پزشکی ایران بررسی شده از لحاظ کیفیت درونی و بیرونی و پشتیبانی کمتر از حد متوسط قرار داشتند. واژه های کلیدی: اینترنت؛ کتابخانه­ها؛ نظام­های اطلاع­رسانی؛ کتابخانه­های دانشگاهی؛ ایران.

کلیدواژه ها

محتوای وب سایت, پشتیبانی وب سایت, وب سایت کتابخانه , دانشگاه علوم پزشکی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.