تحلیلی بر چگونگی پراکندگی کرسی های مجلس شورای اسلامی در ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پیشگاهی فرد

استاد گروه جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، دانشگاه تهران

سید محمد حسینی

دکتری جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، دانشگاه تهران

سید علی حسینی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران

چکیده

انتخابات، فرایند­های انتخاباتی، تصمیم­گیری و تصمیم­سازی به­وسیله نهادهای منتخب، از جمله اصول بیشتر کشورهای جهان برای توسعه و تکامل است. یکی از مناسب­ترین ظرفیت­ها برای اعتمادسازی بیشتر بین اقوام و افکار مختلف و جذب و هدایت آن ها به­سوی یک آرمان و اندیشه سیاسی مشترک و حفظ تمامیت کشور، وجود نهاد قانونگذاری در کشور است. نهادی که مهم ترین هدف آن، وضع قوانین عادلانه است. این مهم در کشوری مانند ایران که از نظر قومی­- مذهبی و زبانی متنوع است، اهمیت ویژه­ای دارد. تجمع نمایندگان ملت از سراسر کشور به­صورت برابر، بدون توجه به قومیت­، زبان و مذهب، الگویی متناسب از مشارکت سیاسی تمام ملت را به نمایش می­گذارد. این امر در بلندمدت، بر تقویت نیروهای مرکزگرا تاثیر خواهد گذاشت و اصل وحدت، وفاق و وفاداری ملی و یکپارچگی سیاسی- فضایی را به­همراه خواهد داشت. از این­رو، پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به دو پرسش اساسی خواهد بود: ۱. آیا در جمهوری اسلامی ایران، با توجه به پراکندگی جمعیت و وسعت سرزمین، فرصت برابر برای دستیابی به کرسی­های مجلس شورای اسلامی برای همه مردم وجود دارد؟ ۲. در صورت نبود دسترسی مناسب، علل اصلی آن چه بوده است؟ نتایج نشان داد که در ایران، فرصت برابر در دسترسی به کرسی­های مجلس برای همه مردم با توجه به وسعت و پراکندگی جمعیت فراهم نیست و تمایز زیادی بین استان­ها دیده می­شود. ارزش رای­ها در استان­های مختلف، متفاوت است و مجموعه­ای از عوامل که عمدتا منشا سیاسی و مدیریتی داشته­اند، به­صورت زنجیره­ای به نبود تعادل منجر شده­اند.

کلیدواژه ها

ارزش آرا, توزیع فضایی نمایندگان, کرسی های مجلس, مجلس شورای اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.