بررسی عوامل موثربرکیفیت زندگی ساکنان مناطق غیررسمی (مطالعه موردی: محله حصار همدان)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 190
نویسندگان
استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
حاشیهنشینی همواره بهصورت یک معضل مطرح شده و برای رهایی از آن راهکارهای بسیاری تدارک دیده شده است. همدان هم مانند بسیاری از شهرها، درحال طی مسیر شهرنشینی است. یکی از محلهها با اسکان غیر رسمی شهر همدان، محله یا منطقه حصار است. در این پژوهش، به بررسی کیفیت زندگی ساکنان این محله با رویکرد ذهنی پرداخته شده است تا نگاه ساکنان با رویکرد پایین به بالا بررسی شود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی- توسعهای و از نظر شیوه انجام، توصیفی- تحلیلی بوده است و براساس مطالعه کتابخانهای و تکمیل پرسشنامه انجام شده است. در این پژوهش، تعیین حجم نمونه براساس فرمول کوکران بهدست آمد. در بخشمطالعههای میدانی، داده ها به شیوه های مختلف مشاهده شدند. پس از مراجعه به محل، پرسشنامه در طیف لیکرت پنجمقیاسی طراحی شد. در این راستا و در جهت اهداف تحقیق، از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه و تکنیک تحلیل مسیر، نوع و شدت روابط و تاثیرهای مستقیم و غیر مستقیم هریک از متغیر های مستقل بر متغیر وابسته نهایی و میانی تحلیل شد. براساس اطلاعات بهدستآمده، بیشترین تاثیر کل، مربوط به متغیر های اقتصادی است. درنهایت، فرضیه اول پژوهش، مبنی بر غیر مستقیمبودن اثر بعضی از مولفهها بر کیفیت زندگی محله حصار و فرضیه دوم، مبنی بر اهمیت متغیر های اقتصادی بهعنوان موثرترین مولفه تاثیرگذار بر کیفیت زندگی تایید شد و امکانات تفریحی و ورزشی، بهعنوان مهمترین نیاز ساکنان تشخیص داده شد.کلیدواژه ها
حاشیه نشینی, رویکرد ذهنی, شاخص های کیفیت زندگی شهری, کیفیت زندگی, محله حصاراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.