تحلیل و تبیین پایداری توسعه گردشگری در مناطق روستایی (مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان دماوند)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رضا اکبریان رونیزی

استادیار بخش جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز

محمدرضا رضوانی

استاد دانشکده جغرافیا و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

چکیده

پارادایم توسعه پایدار به­عنوان رویکردی بنیادین برای توسعه فعالیت­های گردشگری از جمله گردشگری­ روستایی، توجه محققان و برنامه­­ریزان این حوزه را به­خود جلب کرده است. توسعه پایداری گردشگری حاصل تلاش در دستیابی به توسعه پایدار در تمام زمینه­هاست. در این حوزه، موضوع شایان توجه، تبیین و تحلیل پایداری توسعه این فعالیت است؛ چراکه از این طریق می­­توان عوامل و شاخص­­های موثر در پایداری را شناسایی کرد و در راستای برنامه­­ریزی مناسب، برای تقویت و کاهش این عوامل گام برداشت. برهمین­اساس، در این مقاله به ارزیابی پایداری توسعه­ گردشگری در روستاهای بخش مرکزی شهرستان دماوند استان تهران اقدام شده­ است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز بر مبنای دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) جمع­آوری شد. در روش پرسشنامه­ای­، داده­های مورد نیاز در قالب سه نوع پرسشنامه سرپرست خانوار، مدیران محلی و گردشگران، در سطح شش روستای نمونه گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده­­ها، روش­های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس یک­طرفه) و روش­های غیر آماری (بارومتر و رادار پایداری) به­کار گرفته شده است. نتایج نشان از آن دارد که توسعه گردشگری روستایی در ناحیه مورد مطالعه در سطح پایداری ضعیف قرار دارد که البته در بین روستاهای نمونه، از لحاظ وضعیت پایداری گردشگری، تفاوت معنادار آماری دیده می­شود. همچنین نتایج بیانگر آن است که بین میزان پایداری گردشگری روستاها با معیارهای فاصله از کلان­شهر تهران، میزان جمعیت و تعداد گردشگران، رابطه مستقیم معنادار آماری وجود دارد.

کلیدواژه ها

بارومتر پایداری, توسعه پایدار, شهرستان دماوند, گردشگری روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.