بررسی اختلالات اسکلتی-عضلانی ماماها و ارتباط آن با تنش شغلی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-15-59_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی محمدیان

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی کرمان

ناصر هاشمی نژاد

استادیار گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی کرمان

سمیه رحیمی مقدم

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور

فاطمه امیری

دانشجوی کارشناسی روان-شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مقدمه: بروز تنش های شغلی در حرفه ی مامایی می تواند باعث افزایش شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و کاهش میزان بازدهی و کیفیت ارایه ی خدمات آن ها شود. لذا این پژوهش به منظور تعیین میزان شیوع علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی در نواحی گوناگون بدن ماماها و بررسی ارتباط میان تنش شغلی و شیوع علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی انجام گرفت. روش کار: جامعه ی مورد پژوهش این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی را تمام ماماهای شاغل در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر کرمان در سال ۱۳۹۰ تشکیل دادند. ۷۴ نفر از ماماها به روش سرشماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد نوردیک و تنش شغلی آلتمایر استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و مجذور خی) و نرم افزار SPSS نسخه ی ۱۶ تحلیل شدند. یافته ها: در این پژوهش ۴/۷۸ درصد افراد مورد بررسی، در ۱۲ماه گذشته حداقل در یک عضو بدن ناراحتی و یا درد را تجربه کرده اند که بیشترین فراوانی علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی در سه عضو پاها ۲/۳۹ درصد (۲۹ نفر)، زانوها و کمر هر کدام ۱/۳۵ درصد (۲۶ نفر) دیده شد. هم چنین ارتباطمعنی داری بین اختلالات اسکلتی-عضلانی و تنش شغلی ماماها به دست آمد (۰۵/۰P< ). نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش، احتمالا تنش های شغلی می توانند باعث تشدید عوارض جسمانی از جمله اختلالات اسکلتی-عضلانی شوند. هم چنین با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی-عضلانی بالا، برگزاری دوره های آموزشی در خصوص اتخاذ وضعیت های بدنی استاندارد حین انجام وظایف و اجتناب از وضعیت های بدنی نامناسب، حایز اهمیت هستند.

کلیدواژه ها

اختلالات اسکلتی-عضلانی, تنش, شغل, مامایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.