رابطه ی باورهای اساسی دینی و سبک دلبستگی به خداوند با فرسودگی شغلی درکارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-15-59_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طلائی

دانشیار گروه روان پزشکی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

فاطمه محرری

دانشیار گروه روان پزشکی کودک و نوجوان، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

فاطمه توکلی

کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

امین فردوسی مکان

دانشجوی دکترای آمار، عضو هیئت علمی گروه ریاضی و آمار دانشگاه نیشابور

مهدیه برهانی مغانی

پزشک عمومی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

مقدمه: فرسودگی شغلی، عواقب و هزینه های بسیاری بر سازمان ها و کارکنان تحمیل می کند اما باورهای دینی و سبک های دلبستگی به خداوند قادرند آن را تغییر دهند. هدف این پژوهش بررسی باورهای اساسی دینی و سبک دلبستگی به خداوند به عنوان پیش بین های فرسودگی شغلی است. روش کار: جامعه ی آماری این پژوهش توصیفی همبستگی را ۳۰۰ تن از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشکیل دادند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات با پرسش نامه های فرسودگی شغلی مازلاک و باورهای اساسی دینی رجائی و پرسش نامه ی محقق ساخته ی سنجش سبک های دلبستگی به خداوند، جمع آوری گردیدند. داده ها با نسخه ی ۱۹ نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی، ضرایب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آزمون تی و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شدند. یافته ها: رابطه ی باورهای اساسی دینی (۰۰۰/۰=P و۳۰/۰-=r) و سبک دلبستگی به خداوند، با فرسودگی شغلی (۰۱۰/۰ =P و ۱۵/۰-=r) منفی معنی دار و رابطه ی بین باورهای اساسی دینی و سبک های دلبستگی به خداوند، مثبت و معنی دار (۰۰۰/۰=P و ۳۱/۰ =r) بود. در مدل رگرسیون (۰۰۰/۰=P و ۱۹/۱۸=F) نیز تاثیر هم زمان باورهای اساسی دینی و سبک های دلبستگی به خداوند بر فرسودگی شغلی تایید گردید. فرسودگی شغلی نیز در بین مردان و زنان اختلاف معنی داری را از خود نشان داد و در زنان بالاتر از مردان گزارش گردید (۰۰۴/۰=P). نتیجه گیری: به نظر می رسد که باورهای اساسی دینی و سبک های دلبستگی به خداوند می توانند از فرسودگی شغلی بکاهند.

کلیدواژه ها

باورهای دینی, دلبستگی, فرسودگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.