مقایسه ی خود واقعی، خود ایده آل و خود بایسته در نوجوانان با و بدون سابقه ی کیفری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-17-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیره کثیری

کارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

معصومه علیدوستی

مربی گروه بهداشت، دانشکده ی علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران

سعید حیدری سورشجانی

معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

سمیه محمدی

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

محمدهادی عباسی

گروه آموزش بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

فاطمه هاشمی

گروه مشاوره و راهنمایی، دانشگاه آزاد خمینی شهر، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: نوجوانان بنا به دلایل متعدد به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه در معرض ابتلا به انوع عوارض و آسیب های اجتماعی هستند. این مطالعه با هدف مقایسه ی بین خود واقعی، خود ایده آل و خود بایسته در نوجوانان با و بدون سابقه ی کیفری شهر اصفهان انجام شد. روش کار: در این مطالعه ی مقطعی در سال ۱۳۹۱، ۷۹ نفر از افراد ۱۸-۱۵ ساله ی مرکز اصلاح و تربیت و ۱۲۰ نفر از دانش آموزان بدون سابقه ی کیفری مشغول به تحصیل در دبیرستان های اصفهان بودند که از نظر سن با گروه اول همسان سازی شده بودند، مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و ۲۷ سئوالی خودگسستگی بود. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون هایآنکووا، آنووا، مجذور خی و تی مستقل تحلیل شدند. یافته ها: در گروه بزهکار میانگین و انحراف معیار نمره ی خود واقعی ۸۲/۱۳±۰۸/۶۳، خود ایده آل ۳۴/۱۵±۹۷/۸۰، خود بایسته ۱۴/۱۴±۷۷، تفاوت خود واقعی و ایده آل ۱۷/۱۸± ۸۹/۱۷-، تفاوت خودواقعی و بایسته ۰۹/۱۷± ۹۲/۱۳- و در نوجوانان بدون سابقه، نمره ی خود واقعی ۳۳/۹±۶۳/۷۳، خود ایده آل ۶۹/۱۴±۳۵/۷۹، خود بایسته ۵۶/۱۵±۰۷/۷۵، تفاوت خود واقعی و ایده آل ۱۷/۱۵± ۰۷/۶- و تفاوت خود واقعی و بایسته ۳۳/۱۶± ۳۱/۱-بود. میانگین نمره ی خود واقعی در گروه بدون سابقه به طور معنی داری بالاتر بود(۰۰۱/۰> P) اما اختلاف میانگین نمره ی خود بایسته (۳۶/۰=P) و خود ایده آل (۴۵/۰=P) در دو گروه معنی دار نبود. نتیجه گیری: نمره ی خود واقعی در نوجوانان با سابقه ی کیفری کمتر از نوجوانان بدون سابقه ارزیابی گردید لذا برنامه ریزان آموزشی و اولیای مدارس بایستی رویکرد آموزشی متناسبی با توجه به خود واقعی برای حفاظت از نوجوانان در برابر رفتار بزهکارانه اتخاذ نمایند.

کلیدواژه ها

بزهکار, خود, نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.