اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی زنان نابارور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 19، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-19-0_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه طالبی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران

مهسا نایینی داورانی

دانشجوی کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

رضا نوروزی کوهدشت

دانشجوی دکترای مدیریت آموزشی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

لیلا یعقوبی

کارشناس ارشد روان شناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، ایران

چکیده

مقدمه: زنان نابارور با مشکلات هیجانی و استرس­های روانشناختی زیادی روبرو هستند که سازگاری اجتماعی و کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می­دهد. در این پژوهش هدف اصلی بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی زنان نابارور می باشد.روش­کار: در این پژوهش بالینی  ۴۰ زوج ناباور مراجعه کننده به کلینیک خانواده و کودک دانشگاه شهید بهشتی تهران انتخاب و در گروه­های آزمون (۲۰ نفر) و شاهد (۲۰ نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمون، ۸  جلسه­ درمان فراتشخیصی یکپارچه (هر جلسه ۹۰ دقیقه­) برگزار شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و مقیاس سازگاری اجتماعی بود. همچنین مصاحبه بالینی برای اختلالات محور یک و دو استفادهشده است. داده­ها­ی به­دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم ­افزار آماری SPSS، تجزیه و تحلیل شد.یافته­ها: درمان فراتشخیصی یکپارچه اثر معنی­داری بر افزایش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سازگاری اجتماعی در زنان نابارور دارد. این تغییرات برای متغیرهای تمرکز مثبت مجدد/برنامه ریزی،  ارزیابی مثبت/دیدگاه وسیع تر، پذیرش و سرزنش دیگران به ترتیب  ۳۵/۰ ،    ۲۸ /۰ ، ۵۶/۰ و ۴۳/۰ بوده است. همچنین برای متغیرهای سازگاری در خانه ، سازگاری عاطفی/ هیجانی و سازگاری اجتماعی تغییرات حاصل شده به ترتیب ۵۳/۰ ، ۴۶/۰  و ۱۶/۰ حاصل شد.  نتیجه­گیری: نتیجه این مطالعه نشان داد درمان فراتشخیصی یکپارچه یک رویکرد درمانی مبتنی بر هیجان است که استفاده از راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان در زنان نابارور را افزایش داده و از تکنیک های مختلف اجتناب از سرکوبی هیجانی،  انعطاف­پذیری روانشناختی و پذیرش روانی به منظوری افزایش سازگاری اجتماعی در زنان نابارور استفاده می­کند.

کلیدواژه ها

سازگاری اجتماعی, شناخت, زنان نابارور, فراتشخیصی, هیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.