بررسی ایوان به عنوان عنصری پایدار در معماری بومی گیلان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU04_206
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روشنک فرد

دانشجوی کارشناس ارشد، گروه معماری، واحد علوم و فناوری پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران

حدیثه کامران کسمائی

عضو هیئت علمی تمام وقت، گروه معماری، واحد علوم و فناوری پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران

چکیده

این مقاله به بررسی در خصوص ایوان به عنوان یکی از اصلی ترین عناصر شاخص در معماری بومی گیلان پرداخته شده است. ایوان ها حاصل پیوند ارتباطی میان فضای باز بیرون و فضای داخلی خانه ها هستند که با شکل گیری فضایی نیمه باز که با ارتفاعی بالاتر از سطح اطراف خود، در دل دیوارهای خانه جای گرفته و با تزئینات جذابی خودنمایی می کند که باعث ایجاد عملکردی هدفمند و پویا با محیط پیرامون خانه های بومی گیلان که متاثر از اجتماع و فرهنگ مردم، اقلیم، مصالح بوم آورد و اقتصاد منطقه بوده است. ایوان ها جدا از جنبه های زیبای بصری می توان به جلوگیری از نفوذ باران، باد و برف در زمستان ها و نفوذ آفتاب مستقیم در تابستان ها اشاره کرد. در این راستا شرحی از معماری بومی گیلان که در جهت بهره برداری از عناصر اقلیمی مفید و مصالح بومی تجزیه پذیر شکل گرفته است؛ به طوری که جهت گیری بنا همسو با فرم طبیعت است؛ و ویژگی های ایوان ها که به عنوان یکی از دستاوردهای معماری بومی در گیلان موردبررسی قرار داده است. به عبارت دیگر می توان با توجه به شاخص های توسعه پایدار، معماری بومی گیلان را هم راستا با اهداف توسعه پایدار دانست.

کلیدواژه ها

معماری بومی، گیلان، توسعه پایدار، ایوان، الگوی ساخت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.