تحلیل نقش مولفه های موثر در شکل گیری فضاهای تعاملی در جهت ارتقاء کیفیت محیطی در فضاهای شهری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU04_178
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

درسا گودرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمدرضا سلیمانی

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

آرش وحید

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

توجه به شکل‎گیری فضاهای تعاملی در طراحی بناهای فرهنگی، علاوه‎بر ارتقاء کیفیت محیط، ایجاد محیطی سرزنده و پویا، سبب رشد فرهنگی جامعه نیز می‎شود. به منظور ارتقاء فرهنگ در یک جامعه، برقراری روابط و تعاملات اجتماعی ضروری است. این پژوهش به دنبال ارزیابی و بررسی مولفه‎های ارتقاء‎ دهنده کیفیت محیط در فضاهای فرهنگی تعاملی می‎باشد. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی است، که با بررسی نظریات برخی صاحبنظران حوزه معماری و شهرسازی، در زمینه عوامل موثر در ارتقاء کیفیت محیط،‎ صورت گرفته است. بدین منظور عناصر مشترک بین آن‎ها استخراج گردیده و سپس با تحلیل نمونه‎های موردی، که از میان مراکز فرهنگی شاخص داخلی و خارجی که با رویکرد شکل‎گیری فضاهای تعاملی ساخته شده‎اند، تطابق داده شده است. با توجه به اینکه انسان‎ها به صورت ذاتی اهل معاشرت هستند و همواره دوست دارند که در تعامل با مردم و محیط پیرامون خود باشند؛ پیش‎بینی بستری باکیفیت برای پاسخ به این نیاز ضرورت دارد. با توجه به اینکه استفاده از فضاهای عمومی مستلزم بکارگیری مولفه‎هایی کیفی است، با عدم توجه‎به این مولفه‎ها، احتمال استفاده از آن‎ فضاها نیز کاهش می‎یابد. بنابراین جهت داشتن فضاهای فرهنگی باکیفیت بکارگیری راهکارهایی چون؛ امنیت و نظارت، تنوع کاربری‎ها، دسترسی، پیش‎بینی فضایی برای تعاملات اجتماعی، خوانایی، سرزندگی و معنا می‎تواند پاسخگو باشد. از آنجایی که نمونه‎های مذکور به عنوان مراکز فرهنگی تعاملی با کیفیت شناخته می‎شوند، لذا مولفه‎ها و شاخصه‎های بکار گرفته شده در آنان، می‎توانند مبنایی برای طراحی فضاهای فرهنگی با رویکرد مشابه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

فضاهای فرهنگی، کیفیت محیطی، فضای تعاملی، تعاملات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.