مقایسه تطبیقی دو الگوی منظر آئینی در اسلام و مسیحیت، نمونه موردی کلیسای جامع دومواورویتو در ایتالیا و مسجد جامع فهرج (مسجد امام حسن) در فهرج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU04_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اتابک صدرخردمند

دانشجوی دکتری تخصصی گروه معماری منظر، پردیس بین الملل، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

حسن ستاری ساربانقلی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

تاثیر مذهب و دین در رشد و گسترش و توسعه، ریشه در مهم بودن و اعتقادی که افراد جامعه بر مکان مقدس دارند. در هر شهری ساخت بنای مقدس در مکانی خاص، باعث جذب مردم به آن منطقه شده و به دنبال آن باعث رشد و تمرکز سایر فعالیت ها و ساخت بناهای دیگر در اطراف آن مکان مقدس، تجمیع شغل های گوناگون در آن محل که این امر باعث می شد با گذشت زمان، ساختار شهر شکل بگیرد. در دو دین مسیحیت و اسلام، نگاه به مکان مقدس بکل متفاوت بوده و این نگرش در منظر مکان مقدس نیز متبلور شده است، به طوری که با قیاس تحلیلی و تاریخی شهرهای اسلامی و مسیحی و بررسی جایگاه مکان مقدس در آن ها، می توان به تفاوت های منظرین مکان مقدس در دو نگرش پی برد. در این مقاله، دیدگاه نظریه پردازان در خصوص ساختار شهرها و جایگاه مکان مقدس در این دو دین اشاره شود و سپس مقایسه تطبیقی بین دو نمونه موردی اشاره شده در این مقاله، کلیسای دومو اورویتو و مسجد جامع فهرج موردبررسی قرار می گیرد. در شهرهای اسلامی، مکان مقدس با فضاهای اطراف خود در ارتباط بوده و در شهرهای مسیحی در اکثر موارد به صورت مجزا و بدون ارتباط با فضاهای اطراف خود هستند.

کلیدواژه ها

فهرج، مکان مقدس، توسعه مکان، کلیسا، منظر زیارتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.