مطالعه اثرگذاری مولفه های ساختار سازمانی بر توانمندسازی نیروی انسانی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت و اقتصاد در علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: SPCONF08_122
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 222
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد مشاوره شغلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
چکیده
ساختار سازمانی باید متناسب با اهداف سازمانی و میزان توانمندی کارکنان طراحی گردد. از آنجایی که نیروی انسانی ، مهمترین سرمایه سازمان ها است ، هر چه این سرمایه از کیفیت مطلوب و بیشتری برخوردار گردد، احتمال موفقیت ، بقا و ارتقای سازمان بیشترخواهد شد. کیفیت و توانمندی نیروی انسانی ، مهمترین عامل بقاء و حیات سازمان است . نیروی انسانی توانمند، سازمان توانمند را به وجود می آورد. بدین ترتیب ، برای بهبود کیفیت نیروی انسانی باید به میزان بسیاری تلاش کرد، زیرا این کار به نفع سازمان و کارکنان آن است . نیروی انسانی توانمند، یکی از شاخص های عمده برتری یک سازمان نسبت به سازمان های دیگر است . توانمندسازی یکی از مهم ترین راهکارها برای ایجاد این ویژگی ها در افراد بوده و عامل انگیزش ی جدید در محیط کاری پویاست . اهمیت ساختار سازمانی در شکل گیری فرآیندهای سازمانی (بخصوص شیوه های توسعه منابع انسانی در سازمان)، توجه بیشتر به رابطه و اثرات آن بر فرآیند توانمندسازی کارکنان را می طلبد. هر ساختاری مستعد و مناسب اجرای فرآیند توانمندسازی کارکنان نیست . ساختاری برای اجرای فرآیند توانمندسازی مناسب خواهد بود که عوامل و شاخص های توانمندسازی را بپذیرد و بستری مساعد برای متغیرهای آن باشد در این تحقیق به بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر توانمندی کارکنان در یکی از مناطق شهرداری تهران پرداخته شده است . جهت جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه اسنفاده شده و سپس توسط نرم افزار اس پی اس اس به تحلیل داده ها و تعیین تاثیرات پرداخته شده است . در نهایت نتیجه این بوده که تمام عوامل ساختار سازمانی بر توانمندسازی نیروی انسانی تاثیر دارند. در انتها نیز پیشنهاداتی ارائه شده است .کلیدواژه ها
ساختار سازمانی ، توانمندسازی کارکنان.مقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.