مروری بر مفهوم و مدلهای شایسته گزینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت و اقتصاد در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SPCONF08_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 932
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا علی زاده

دانشگاه شاهد، تهران

چکیده

شایسته گزینی بیشتر در مورد انتخاب و انتصاب مدیران و مسئولان در بخش های مختلف عمومی کاربرد دارد؛ ولی باید در نظر داشته باشیم که هر سازمان عمومی و حتی خصوصی برای رسیدن به حداکثر کارامدی ، بی نیاز از رعایت ضوابط آن نیست . برای شایسته گزینی تعاریف متعددی ارائه شده است ، از جمله این تعاریف ، لاسون وگارود نظام شایسته گزینی را نظامی می داند که در آن مزایا و موقعیت های شغلی تنها براساس شایستگی و نه برمبنای جنسیت ، طبقه اجتماعی ، گروه قومی یا ثروت به افراد تفویض می شود. علاوه بر علم مدیریت ، دین مبین اسلام نیز توجه ویژهای به شایسته گزینی دارد. خداوند در آیات مختلفی ویژگی ها و معیارهای شایستگی را بیان کرده است که بطور کلی می توان آنها را در دو بعد تفکیک ناپذیر تعهد (سلبی و ایجابی ) و تخصص دسته بندی کرد. در نظام گفتمان علوی نیز به شاسته گزینی پرداخته شده است . امام علی (ع) شایسته سالاری را امری مستمر و پایدار دانسته اند که می باید نظام مدیریت آن را پایش کند. همچنین ایشان علاوه بر اخلاقیات فردی اصول حاکم بر نظام جذب و گزینش را نیز مورد توجه قرار دادهاند. باید درنظر داشت که شایسته گزینی از لازمه های شایسته سالاری است . شایسته سالاری فرآیندی شامل شناسایی ، جذب، گزینش ، نگهداشت و پرداخت مداوم به نیروهای شایسته است . بنابراین می توان گفت که مقدمه شایسته سالاری ، فراهم آوردن زیر بناهای مربوط از نظر ساختاری ، نگرشی ، قانونی و سازمانی است . استقرار شایسته سالاری در یک سازمان با شایسته دوستی شروع و با شایسته گزینی و شایسته پروری تکامل و در نهایت با شایسته داری تداوم می یابد. نهایتا باید گفت که بین شایسته گزینی مدیران و خلاقیت رابطه معناداری وجود دارد. لذا داشتن مدیران شایسته ، خلاقیت کارکنان را افزایش می دهد و اگر در سازمانها مدیران شایسته و زبده انتخاب شوند قطعا می توانند بسیار از مشکلات سازمانها و نهادها کم رنگ تر و یا حل کنند.

کلیدواژه ها

شایسته گزینی ، شایسته سالاری ، ویژگی های شخصیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.