مطالعه فراوانی و توزیع تاشدگی وردایست و تغییرات فصلی آن در سال های ۲۰۱۳-۲۰۱۵ با تاکید بر منطقه جنوب غرب آسیا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 44، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-44-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Reza Borhani

دانشجوی دکتری، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Farhang Ahmadi-Givi

دانشیار، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Sarmad Ghader

دانشیار، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

Alireza Mohebalhojeh

استاد، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش مطالعه فراوانی و توزیع جهانی رخداد تاشدگی وردایست، با تاکید بر منطقه جنوب غرب آسیا، و همچنین تغییرات فصلی آن در فاصله سال­های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ است. بدین­منظور میدان­های اولیه از قبیل باد، دما و ارتفاع ژئوپتانسیلی از داده­های بازتحلیل Interim) ECMWF (ERA- اخذ و میدان­های ثانویه مانند تاوایی پتانسیلی (PV) و دمای ­بالقوه (θ) محاسبه شده است. تشخیص تاشدگی ­وردایست دینامیکی بر اساس الگوریتم توسعه­یافته روش اسپرنگر و همکاران (۲۰۰۳) و گری (۲۰۰۳) و با استفاده از نیمرخ قائم در هر یک از نقاط شبکه انجام شده است. توزیع زمانی- مکانی تاشدگی­ها نشان می­دهد که فراوانی تاشدگی در عرض­های جنب­حاره­ای و میانی (بین ۲۰ تا ۴۰ درجه) در هر دو نیم­کره شمالی و جنوبی بیشتر است و در نیم­کره زمستانه نیز این تاشدگی­ها از فراوانی بیشتری برخوردارند. منطقه جنوب غرب آسیا در تمام طول سال دارای بی­هنجاری مثبت فراوانی تاشدگی نسبت به مقدار میانگین نیم­کره شمالی است. میزان بی­هنجاری یاد شده در این منطقه طی فصل های مختلف سال متفاوت است و در فصل تابستان هم­زمان با شکل­گیری واچرخند موسمی بر روی عرض­های جنب­حاره­ای اقیانوس هند، فراوانی تاشدگی وردایست به شدت افزایش می­یابد. بیشترین بی­هنجاری مثبت ­در ماه ژوئن و در دو کانون، یکی بر روی ایران-افغانستان و دیگری در شرق مدیترانه اتفاق می­افتد. مطالعه موردی انجام شده در ژوئن ۲۰۱۵ تشکیل دو هسته جریان جتی قوی در منطقه را نشان می­دهد و بررسی نقشه­های نیمرخ قائم میدان­های باد افقی، دمای بالقوه و PV مربوط به این ماه نیز وجود دو ناحیه اصلی تاشدگی­ وردایست واقع در غرب این دو هسته جریان جتی و در زیر آن ­و همچنین وجود دو ناحیه کژفشاری بارز (طبق توازن باد گرمایی) در محل تشکیل تاشدگی­ها را به خوبی تایید می­کند.

کلیدواژه ها

تاشدگی وردایست, تاوایی پتانسیلی, دمای بالقوه, جنوب غرب آسیا, موسمی, ناپایداری کژفشار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.