بررسی پیچیدگی توزیع زمانی لرزه خیزی در گستره زاگرس با استفاده از آنالیز فرکتالی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-45-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sahereh Golriz

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

Amir Pirooz Kolahi-Azar

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

چکیده

در این مطالعه سعی شده است تا میزان پیچیدگی توزیع زمانی لرزه خیزی در پهنه زمین ساختی زاگرس مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور از راه کار تجزیه و تحلیل فرکتالی مبتنی بر تبدیل موجک استفاده شده است. در این خصوص سری های زمانی لرزه خیزی برای تمامی زیرپهنه های گستره زاگرس تهیه شده و سپس مورد تجزیه و تحلیل فرکتالی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان دهنده ماهیت چندفرکتالی و مستقل از مقیاس توزیع زمانی لرزه خیزی در تمامی قسمت های پهنه مورد مطالعه است. با این وجود ویژگی های فرکتالی زیرپهنه های مختلف یکسان نبوده و هر یک از آنها دارای سرشتی متفاوت هستند. در نواحی ایذه و زاگرس مرتفع که دارای میزان تمرکز تنش به نسبت بالایی هستند، توزیع زمانی لرزه خیزی دارای ماهیتی پادهمبسته و تا حدی ساده است. این در حالی است که در زیرپهنه های لرستان، فروبار دزفول و کمان فارس، توزیع مذکور به نسبت پیچیده بوده و ماهیتی نسبتا همبسته و گاها تصادفی دارد. همچنین یافته های این تحقیق نشان می دهد که در گستره زاگرس لرزه خیزی مستقل نسبت به لرزه خیزی وابسته دارای توزیع زمانی ناهمگن تری است. هر چند که این ناهمگنی در بخش های مختلف پهنه مذکور یکسان نبوده و متغییر است.

کلیدواژه ها

تبدیل موجک, طیف تکینگی, چندفرکتال, لرزه زمین ساخت, لرزه خیزی مستقل, لرزه خیزی وابسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.