مقایسه تاثیر گوگرد بر عملکرد و جذب عناصر کم مصرف در دانه های روغنی و گیاهان علوفه ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه دهقان

دانشجوی دکتری تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی.

علی اکبر کریمیان

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه یزد.

سمیه قاسمی

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه یزد.

ملیحه امینی

دانشیار گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت. (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف: امروزه به دلیل قیمت بالا و اثرات مخرب مصرف بی­رویه کودهای شیمیایی بر محیط زیست و همچنین کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی، استفاده از گوگرد به عنوان یک عنصر غذایی و عامل اسیدی کننده خاک بسیار مهم و ضروری است. روش بررسی: به منظور بررسی و مقایسه تاثیر کاربرد گوگرد بر عملکرد و قابلیت جذب عناصر غذایی توسط دانه­های روغنی گلرنگ، کلزا، ذرت و گیاهان علوفه­ای تاج خروس و سورگوم در یک خاک آهکی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پودر گوگرد در دو سطح بدون مصرف گوگرد و مصرف ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بود. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد کاربرد گوگرد سبب افزایش معنی­دار وزن تر و خشک در همه گونه­های گیاهی گردید و بیشترین افزایش در گونه­های ذرت و سورگوم مشاهده شد. کاربرد گوگرد سبب معنی­دار شدن جذب آهن و روی در ریشه و اندام هوایی تمامی گونه­های گیاهی نیز گردید. بحث و نتیجه گیری: در بین دانه­های روغنی، تاثیر کاربرد گوگرد بر ذرت و کلزا بیش از گلرنگ بود و گونه علوفه ای سورگوم نیز نسبت به تاج خروس عملکرد بهتری داشت.

کلیدواژه ها

گوگرد, دانه های روغنی, گیاهان علوفه ای, خاک قلیایی, عناصر غذایی کم مصرف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.