مدل سازی رگرسیونی هدایت هیدرولیکی اشباع خاک با استفاده از پارامترهای زودیافت خاک
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-4_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 145
نویسندگان
گروه مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
گروه مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
گروه مهندسی آب، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران. (مسوول مکاتبات)
گروه مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
گروه مهندسی آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: اندازهگیری مستقیم هدایت هیدرولیکی اشباع خاک امری زمانبر و پرهزینه است و امروزه میتوان با استفاده از پارامترهای زودیافت خاک مقدار آن را برآورد کرد. بنابراین هدف از این پژوهش، استفاده از مدل سازی رگرسیونی در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک بر اساس پارامترهای دانه بندی d۱۰، d۵۰ و d۶۰ بوده است. روش بررسی: ابتدا ۲۵ نمونه خاک با بافت شنی بهصورت تصادفی در بهار ۱۳۹۷ از اراضی کشاورزی شهرستان سقز تهیه شد و نمونهها به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل منتقل شدند و هدایت هیدرولیکی با استفاده از فرمول دارسی محاسبه شد. با استفاده از داده های موجود، روابط رگرسیونی تک و چند متغیره بر روی دادهها برازش داده شد و براساس آمارههای ارزیابی مدل، رابطهای را که بهترین برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک را داشت، انتخاب گردید. یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که معادله خطی ۳ پارامتری، هدایت هیدرولیکی را نسبت به معادلات خطی و درجه ۲ یک پارامتری و خطی ۲ پارامتری، با دقت بیشتری برآورد کرده است. نتایج نشان داد که پارامتر d۱۰ نسبت به پارامترهای d۵۰ و d۶۰ نقش موثرتری جهت برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع داشته است و پارامتر موثر جهت مقایسه هدایت هیدرولیکی اشباع خاک، پارامتر d۱۰ حاصل شد. بحث و نتیجه گیری: در این پژوهش هدف اصلی ارائه مدلهایی بود که بتوان هدایت هیدرولیکی اشباع خاک را با کاهش هزینه و صرفهجویی در زمان با دقت قابل قبولی برآورد کرد و در یک جمعبندی میتوان بیان کرد که مدل سازی رگرسیونی ابزاری کارا در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک است.کلیدواژه ها
پارامترهای دانه بندی, رگرسیون, مدل سازیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.