بررسی مقادیر فسفات. نیترات. اکسیژن خواهی بیوشیمیایی و شاخص آلودگی مواد مغذی در رودخانه کارون

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری علوم آب، آبخیزداری و مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: WDWMR07_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حاتمی

دانشجوی علوم و مهندسی خاک. دانشگاه شهید چمران اهواز

معصومه محمودی

دانش آموخته ی دکتری محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

نوترینت ها را می توان جزو آلاینده های با اثر غیر مستقیم دانست به این دلیل که مشکلات متعاقب (مانند پرغذایی، کاهشاکسیژن و..) ناشی از افزایش آنها مشکل ساز خواهد بود تا صرفا خود آنها. و با افزایش آنها در بدنه آبی عوارض ناخواسته ومشکلات افزایش آن ها در بدنه های آبی قابل مشاهده خواهد بود. از فاکتورهای معمول قابل سنجش در ارتباط با نوترینت هانیترات و فسفات و میزان اکسیژن خواهی آب می باشد. رودخانه کارون در خوزستان در معرض تعداد زیادی زهکش کشاورزیدر بالادست و فاضلاب های انسانی در طول مسیر خود می باشد که آن را مستعد الودگی به نیترات، فسفات و افزایش اکسیژنخواهی بیوشیمیایی (BOD) می کند. به منظور بررسی مقادیر فسفات. نیترات و BOD، نمونه برداری از ایستگاه هایمانیتورینگ سازمان آب و برق بر رودخانه کارون شامل ۱۵ ایستگاه انجام شد. نتایج نشان داد مقادیر نیترات در ماههای مختلفبین ۵/۳۹ تا ۸/۶۷ میلی گرم در لیتر فسفات ۰/۰۳ تا ۳/۳۷ میلی گرم در لیتر و ۱/۱۸BOD تا ۳/۳۷ میلی گرم در لیتر بودهاست. اختلاف معنی دار آماری بین ایستگاه ها از نظر مقادیر فسفات و نیترات مشاهده نشد. مقادیر BOD در ایستگاه های موردمطالعه اختلاف معنی دار داشته است (P< ۰.۰۵). در مقایسه با سایر رودخانه های کشور میانگین BOD در مطالعه حاضرکمتر میانگین نیترات بیشتر و میانگین فسفات در حد میانه تا نسبتا زیاد بوده است. از نظر شاخص آلودگی مواد مغذی (NPI)در اکثر ایستگاه ها در محدوده ی الودگی قابل توجه فرار دارند. به طور کل الودگی رودخانه کارون از نظر شاخص مواد مغذیقابل توجه بوده و نیازمند ملاحظه و کنترل می باشد.

کلیدواژه ها

نوترینت ها، فسفات، نیترات، NPI, BOD

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.