رویکرد پسا استعماری و مطالعات بین الملل در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه روابط جهانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRGR-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیرا مشیرزاده

استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

یکی از چالش­های چشمگیر متاخر علیه جریان اصلی و حتی انتقادی روابط بین­الملل نوشته­های پسا استعمارگرایان بوده است. پسا استعمارگرایی که به عنوان یک جریان انتقادی متاثر از پسا ساختارگرایی و تا حدی آنتونیو گرامشی و نیز تاریخ فرودستان هند در کنار آثار متقدمی چون نوشته ­های فرانتس فانون و آلبر ممی، نخست در نقد ادبی و سپس در مطالعات اجتماعی ظهور کرده بود، وارد رشته روابط بین­الملل نیز شد اما در مطالعات بین­المللی در ایران جایگاهی درخور نیافته است. هدف این مقاله بررسی مساهمت ممکن پسا استعمارگرایی در مطالعات بین ­الملل در ایران است. می­دانیم که از یک سو اروپا محوری حاکم بر رشته مغایر تمایل آن به اتکا بر تجربه ­های بومی است و از سوی دیگر تا حد زیادی می­توان گفت مطالعات بین­الملل در ایران عملا مبتنی بر مفروضاتی اروپا محور است. مقاله نشان می­دهد که چگونه پسا استعمارگرایی با فرا رفتن از تقسیم­بندی­های دووجهی که شاخص اندیشه اروپا محور است  و منجر به آن می­شود که همه چیز از امنیت تا قدرت تا تاریخ تا دولت و ... نه تنها از نگاه دووجهی نگریسته شود و کارگزاری در همه حوزه­ها به کارگزار غربی محدود شود، فرا می­رود و به کارگزاران غیر غربی توجه می­کند و  بر سرشت هم پیوند همه پدیده­ها ازجمله خود شرق و غرب تاکید می ­کند.

کلیدواژه ها

روابط بین الملل در ایران, پسا استعمارگرایی, اروپا محوری, نظریه غیرغربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.