سناریوهای تغییر در شورای امنیت سازمان ملل متحد؛ با تاکید بر رویکرد ایالات متحده آمریکا و پیامدهای احتمالی برای جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه روابط جهانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRGR-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد نظری زاده

ستادیار فناوری و راهبرد، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

روح اله ملکی عزین آبادی

دکتری روابط بین الملل دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

پس از یک دوره نسبتا آرام، به نظر میرسد با جهت گیری کاسب کارانه، بلند پروازانه و رفتار جسورانه آمریکا، دوره جدیدی در چرخه عمر شورای امنیت به وجود آمده است. ازنظر آمریکاییها، نهادهای بینالمللی و به خصوص ساختارهای مهمی همچون شورای امنیت تا وقتی موردحمایت و مقبولیت قرار دارند که منافع آمریکا در آنها تامین شود. با این رویکرد و درحالی که در دنیای چندقطبی جدید، تا حدودی شکافهایی میان رای و نظر آمریکا و سایر قدرتهای عضو شورا و کشورهای عضو مجمع عمومی مشاهده میشود، به نظر میرسد آمریکا به دنبال تمهیداتی جدید است تا منافع خود را بهتر تامین کند. تهیه و تدوین طرح برای اصلاح شورای امنیت یکی از مهم ترین راهکارهایی است که آمریکا آن را دنبال می کند. با توجه به روشن نبودن دورنمای ساختار شورای امنیت و رویکرد آمریکا و جامعه جهانی در این خصوص، سوال اصلی این پژوهش آن است که اصلاح ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحد در چارچوب منافع ملی ایالات متحده آمریکا، چه پیامدهایی را برای جمهوری اسلامی ایران به دنبال خواهد داشت؟ در پاسخ به این سوال، این پژوهش، باهدف آینده نگاری و  با بهره گیری از روش سناریونویسی پیتر شوارتز، تمامی سناریوهای محتمل و پیامدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران را موردبررسی قرار می دهد.

کلیدواژه ها

شورای امنیت سازمان ملل متحد, ایالات متحده آمریکا, دنیای چندقطبی, جمهوری اسلامی ایران, آینده پژوهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.