چگونگی معنایابی اقدام مسلحانه در نزد گروههای نوبنیادگرای اسلامی علیه غرب‎ مهاجم

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 19، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-19-76_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق جوکار

سید حمزه صفوی

چکیده

این مقاله در صدد فهم و پاسخ به دو سوال میباشد؛ چرا رویکرد از دیدگاه این مقاله نوبنیادگرایان[۱] با غرب خصمانه و مبتنی بر حمله بوده و چرا برخلاف اسلامگرایان کلاسیک از شیوههای تروریستی جامعهمحور در مبارزه با غرب بهره میگیرند. سازماندهی این مقاله برای پاسخ به دو سوال فوق در سه بخش است. در بخش اول براساس تعریفی که از گروههای رادیکال از وضعیت خود دارند، «قالببندی دیگری» (غرب)، در نزد آنها چگونه است و چه درکی از آن دارند. در بخش دوم، به شیوههای تعامل با غرب بر اساس درک و دریافت خود میپردازد و در بخش سوم که نتیجهگیری است به جمعبندی و دلالتهای سیاستگذارانه بهعنوان بهرهی پژوهش پرداخته میشود. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که غرب و در راس آن آمریکا در نزد گروههای اسلامگرای رادیکال در قالب «دشمن صلیبی و اشغالگر سرزمینهای اسلامی و حامی صهیونیست» تصور میشود. این تصور موجد، رابطهی خصمانهی اسلامگرایان رادیکال که با غرب ایجاد شده، با توجه به برداشت نصگرایانهی آنها از مفهوم جهاد و ضرورت آن در شرایط اشغال سرزمینهای اسلامی و بر اساس استدلال «مقابله به مثل توازن فیالرعب» در مقابل«اشغالگر» شیوههای نظامی را انتخاب میگردد. از نظر دلالت سیاستگذارانه این یافتهها نشان میدهد تا زمانی که آمریکا در سرزمینهای اسلامی است و رژیم صهیونیستی با مدد کمکهای نظامی و مالی آمریکا در فلسطین به اشغالگری میپردازد، باید شاهد تداوم خشونتهای نظامی گروههای اسلامگرا بود. روش پژوهش این مقاله، تحلیل محتوایی نامهها، بیانیهها و دستورالعملهای دست اول رهبران القاعده بهعنوان برجستهترین و منسجمترین گروه رادیکال اسلامی است. در این مقاله سعی میشود تا چگونگی توجیه اقدامات تروریستی و نوع جامعهستیزانهی آن از سوی نخبگان مذهبی گروههای نوبنیادگرا مورد بررسی قرار گیرد. ۳- نوبنیادگرایی اسلامی (اسلامگرایان رادیکال) در این مقاله، جنبشهای نوین اجتماعی هستند که مدرنیسم فنی فرهنگزدایی شده را با گرایشات سنتی ترکیب میکنند تا با اسلام سنتی و فرهنگ مدرن غربی و جهانی شدن هر مخالفت نمایند و دارای ویژگیهایی چون جهادگرایی، تکفیرگرایی، فراملی بودن، ضد یهودی بودن تا ضد صهیونیسم بودن و نصگرا بودن هستند. برای اطلاعات بیشتر به کتاب «اسلام جهانی شده» نوشته الیور روآ مراجعه شود.

کلیدواژه ها

نوبنیادگرایی, غرب, جهاد, تروریسم, آمریکا, صهیوصلیبیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.