ارزیابی روش های کنترل شیمیایی و زراعی پسیل معمولی پسته، Agonoscena pistaciae (Hem.: Psyllidae)، در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-53-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد رضا تهامی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاه پزشکی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

علی رضا عسکریان زاده

دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

جابر کریمی

استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

پسیل معمولی پسته، مهم ترین آفت بومی در پسته کاری های ایران می باشد. در این پژوهش مقادیر LC۵۰ و LC۹۰ آفتکش های موونتو، سیوانتو، استارکل و دایابون روی این آفت در شرایط آزمایشگاهی به دست آمد. سپس در شرایط صحرایی به همراه تیمار آب پاشی و کود مایع سیلیکات پتاسیم علیه آفت به کار رفت. میزان مرگ و میر پوره ها ۳، ۷، ۱۴ و ۲۱ روز بعد از محلول پاشی محاسبه گردید. داده های صحرایی بر اساس آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرارو با دو فاکتور تیمار و زمان تاثیر، تجزیه آماری شد. مقادیر LC۵۰ و LC۹۰ حشره کش ها در آزمایشات زیست سنجی به ترتیب برای موونتو ۷۸/۵۰۰ و ۸۸/۱۹۳۳، دایابون ۵۷/۷۲۵۹ و ۴۱/۱۹۸۳۹، سیوانتو ۸۵/۵۹ و ۱۶/۱۹۳ و استارکل ۱۹/۷ و ۹۶/۳۶ میکرولیتر بر لیتر به دست آمد. میزان تلفات آفت در شرایط صحرایی برای غلظت های کشنده ۵۰ درصد آفت کش های دایابون، استارکل، سیوانتو، کود سیلیکات پتاسیم، پاشش آب و آفت کش مونتو، سه روز بعد از سم پاشی به ترتیب ۳۳/۸۱، ۶۶/۷۰، ۳۳/۵۷، ۰۰/۵۶، ۰۰/۴۸ و ۶۶/۴۵ درصد به دست آمد. در روز چهاردهم تلفات در تیمار موونتو به ۸۴ درصد رسید و به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود و در روز بیست و یکم نیز همین روند ادامه یافت. بنابراین سمیت و دوام آفت کش های دایابون و موونتو در شرایط صحرایی بیشتر از سایر تیمارها بود و استارکل کمترین دوام را روی این آفت نشان داد.، بر اساس نتایج این پژوهش آفت کش دایابون، کود سیلیکات پتاسیم و آب پاشی به دلیل سازگاری با محیط زیست و موونتو به دلیل دوام بیشتر برای کنترل این آفت مناسب است.

کلیدواژه ها

پسیل معمولی پسته, دایابون, سیلیکات پتاسیم, موونتو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.