حقوق مترتب بر اموال و مالکیت بر اشیای مجازی در فضای سایبری با نگاهی به حقوق کامن لا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم سیاسی، حقوق و حوزه های دینی و مذهبی با رویکرد نگاهی به آینده
  • کد COI اختصاصی: PJLCONF01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی یوسفی مراغه

دکتری حقوق جزا و جرم شناسی، مدرس دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری

امیر ترابی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی واحد تهران مرکز و وکیل پایه یک دادگستری

محمدموسی خورشیدی

دانش آموخته دکتری مدیریت آموزشی و مدرس دانشگاه

امین پرتوی همراه

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی واحد صفادشت

سجاد ده ده جانی

مدرس دانشگاه امین

چکیده

دامنه و مصادیق اموال روزبه روز درحال گسترش است و این امر به علت پیشرفت تکنولوژی و همچنین بروز نیازهای جدید بشر، واقع می شود. یکی از مباحث مهم در حوزه اموال و مالکیت اموال مجازی می باشند. فضای سایبر بستر وسیعی را جهت ظهور اقسام مختلفی از اموال فراهم آورده است، به طورکلی اموال در فضای مجازی شامل اشیاء مجازی، آواتار و حساب کاربری می شود. در شبکه های اینترنتی نیز اموال شامل، نام دامنه، وب سایت، وبلاگ و رایانامه است. در ارتباط با ماهیت اموال مجازی نمی توانیم آن ها را جزء حقوق عینی و دینی قلمداد کنیم فلذا لازم است که نهاد منحصربه فردی در جهت شناسایی این دسته از اموال در قانون مدنی مورد پیش بینی قرار بگیرد. مبانی قانونی مربوطه به داده های اینترنتی می توانند مستندات خوبی درجهت اثبات مالیت این دسته از اموال باشند. خلاهای قانونی متعددی در استفاده از بهره گیری از این گونه اموال وجود دارد نمونه بارز آن عدم وجود قواعد مدون در ارتباط با نقل وانتقال این دسته از اموال می باشد. پیش بینی نهادهای حقوقی مستقل و همچنین قواعد کاربردی در حوزه استفاده از اموال مجازی می تواند زمینه گسترش مبادلات تجاری و فعالیت های اقتصادی در این حوزه را فراهم آورد. لازم است که در ارتباط با اموال و داده هایی که ذیل قواعد مربوط به حقوق مالکیت فکری قابل بحث و بررسی می باشند، قواعد این حوزه اعمال گردد. محصولات فکری محدود به اختراعات و فناوری های نوین صنعتی نمی باشد بلکه در حوزه مالکیت ادبی و هنری می تواند عکس، نوشته، فیلم و… را نیز شامل شود. حمایت از اموال مجازی دارای ماهیت دوگانه ای می باشد نخست حمایت صورت گرفته ذیل قواعد قانون مدنی که از رابطه بین مال و مالک حمایت می کند و دوم حمایت مرتبط با محصولات فکری که به وسیله قواعد مربوط به مالکیت معنوی محقق می گردد.

کلیدواژه ها

فضای سایبر، حقوق، اموال، مالکیت، کامن لا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.