بررسی تاثیر اجرای طرح نهال کاری قرق بر روی ویژگی های پوشش گیاهی مراتع حاشیه رویشگاه پسته خواجه کلات

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی کاربرد فناوری های نوین در علوم مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ITCC06_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل فرزادمهر

استادیار گروه مهندسی طبیعت و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه

مناسادات حسینی آرا

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی مرتع گیاهان دارویی و صنعتی دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

مراتع یکی از منابع اساسی تولید محسوب می گردد که حفظ، احیا و توسعه آن علاوه بر اینکه تولید مستمر و پایدار را بهدنبال داشته بخش مهمی از علوفه موردنیاز دام را تامین میکند و نقش اساسی در حفظ آبوخاک و پایداری اکوسیستم بهعهده دارد. مراتع کشور در بسیاری از نقاط بر اثر بهره برداری بیرویه و غیراصولی تخریب و گونه های خوش خوراک مرتعیبه مرورزمان نابود می شوند؛ لذا مراتع برای رسیدن به وضعیتی مطلوب نیازمند عملیات اصلاح و احیاء می باشند. این مطالعهبه منظور ارزیابی اثرات اجرای طرح (نهال کاری- قرق) بر ویژگی های پوشش گیاهی مراتع حاشیه رویشگاه جنگلی پستهخواجه کلات انجام شد. نمونه برداری در هر یک از اراضی تحت اجرای طرح و شاهد به صورت تصادفی سیستماتیک صورتگرفت و در هر منطقه (اجرای طرح و شاهد) ۳ ترانسکت ۳۰۰ متری و در طول هر ترانسکت از ۱۵ پلات ۴ مترمربعیاستفاده شد و درصد تاج پوشش، درصد لاشبرگ و میزان تولید کل پوشش گیاهی تعیین شد. پس از حصول اطمینان ازتوزیع نرمال داده ها به منظور مقایسه ویژگی های پوشش گیاهی در منطقه قرق و شاهد از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایجبه دست آمده نشان میدهد که اجرای طرح نهال کاری قرق تاثیر معنی داری در افزایش میزان تولید علوفه، درصد تاجپوشش گونه های شاخص و همچنین درصد پوشش لاشبرگ در منطقه اجرای طرح داشته است. بررسی وضعیت و گرایشوضعیت مرتع نشان می دهد که سایت های تحت اجرای طرح، دارای وضعیت خوب با گرایش مثبت و سایت های منطقهشاهد دارای وضعیت ضعیف با گرایش منفی هستند. به طورکلی می توان گفت که قرق با ایجاد تغییرات مثبت در پوششگیاهی در بهبود وضعیت مرتع نقش مهم و کلیدی را ایفا میکند، اگرچه قرق بلندمدت در منطقه پیشنهاد نمی شود زیراعلاوه بر هدر رفت منابع، از تنوع کاسته شده و گیاهان مرتعی شادابی خود را از دست داده و خشکی می شوند.

کلیدواژه ها

عملیات اصلاحی، ویژگی های پوشش گیاهی، قرق، پایداری اکوسیستم، مراتع خواجه کلات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.