مروری بر نتایج سه دهه پژوهش های پیاز در منطقه های جنوبی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ASNR-8-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالستار دارابی

مرکز تحقیقات خوزستان (بهiبان)

حامد حسن زاده خانکهدانی

سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

پیاز  تولید شده در منطقه های مرکزی و شمال کشور در پاییز و میانه زمستان به مصرف می­رسد و بعد از این، کمبود این محصول در بازار وجود دارد. با تولید زمستانه پیاز در منطقه های جنوب کشور می­توان به رفع این کمبود اقدام نمود. رقم های پیاز برای کاشت در منطقه های یاد شده باید روز کوتاه، زودرس، متحمل به تنش­های محیطی و پرمحصول باشند. اگرچه توده­های بومی زیادی در جنوب کشور وجود دارند، ولی در قسمت زیادی از منطقه های جنوب کشور رقم های وارداتی همانند ’تگزاس­ارلی گرانو‘۴، ’تگزاس­ارلی­وایت‘۵، ’پریماورا‘۶ و ’صبا‘۷ به دلیل عملکرد زیاد کشت می­شوند. تاریخ توصیه شده برای کاشت بذر، انتقال نشا و سوخک بسته به شرایط اقلیمی، سیستم کاشت، فصل تولید و نژادگان۸ از ۱۰ شهریور تا روزهای پایانی مهر ماه متغیر می­باشد. استفاده از آمینو­کلات­های روی (به ویژه لیزین روی) عملکرد، تندی و خاصیت انبارمانی جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان و رقم ’پریماورا‘ را افزایش و تجمع نیترات را کاهش داد. در کشت توام پیاز با کاهو و شنبلیله عملکرد، نسبت برابری زمین و نسبت برابری درآمد، افزایش یافت. توده محلی رامهرمز به طور نسبی در مقابل تریپس پیاز مقاوم است. انگیزاننده­های مقاومت را می­توان به­عنوان جایگزینی برای قارچ­کش ­به­منظور کنترل سفیدک کرکی به کار گرفت. سم های پندی­متالین۹، فوکوس۱۰، سلکت۱۱، سوپر­گالانت۱۲ و اکسی­فلوروفن۱۳ علف­های ناخواسته (هرز) را در مزرعه های پیاز کنترل می کنند. نژادگان­های جمعیت بهبود ­یافته ­پیاز­ بهبهان و رقم­های ’تگزاس­ارلی گرانو‘ و ’صبا‘ ویژگی انبارمانی مناسبی دارند.

کلیدواژه ها

انبارمانی, تشکیل سوخ, سوخک, نژادگان, نشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.