استعاره «پویایی» و بنیادهای فرهنگی آن در دفتر شعری اغانی مهیار الدمشقی اثر ادونیس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله الجمعیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، دوره: 19، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_IAALL-19-67_003
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه پرماس

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، قزوین

فرشید ترکاشوند

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، قزوین

علیرضا نظری

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، قزوین..

لیلا گل پور

استادیار گروه زبان شناسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، قزوین

چکیده

استعاره ­های مفهومی همواره به عنوان موضوعی مهم در معناشناسی شناختی مطرح بوده است؛ لیکاف و جانسون به عنوان دو نظریه ­پرداز اصلی این حوزه، برجنبه جسمانی و تجربه بدنی استعاره­های مفهومی تاکید کردند. بعدها نظریه­پردازانی-در راس آن­ها- کووچش علاوه بر جنبه جسمانی، بر نقش بافت و به ویژه بافت فرهنگی نیز در پردازش و فهم استعاره­های مفهومی تاکید داشتند. ادونیس، شاعر و منتقد عرب زبان، در اشعار خود بر فکر و فرهنگ تمرکز دارد و دفتر شعری­اش «اغانی مهیار الدمشقی» دارای بنیادها و زیرساخت­های فکری و فرهنگی است که از فلسفه، تصوف و سوررئالیسم گرفته شده است. در این میان شباهت میان تجربه فرهنگی در ساخت و پرداخت استعاره­های مفهومی و رابطه آن با بنیادهای فرهنگی در اندیشه و شعر ادونیس انگیزه اصلی انجام پژوهش حاضر است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که استعاره «پویایی، پیشرفت و نوآوری است» مهم­ترین حوزه مفهومی اندیشه و شعر ادونیس در مجموعه شعری «اغانی مهیار الدمشقی» است؛ بر این اساس که ادونیس برای مفهوم­سازی حوزه مقصد «پویایی» از مفاهیم متعدد و گاه متناقضی چون دویدن، جریان داشتن، متوقف شدن، سوختن و ... که در عالم معنایی وی همگی در راستای مفهوم عینی «پیشرفت» می­باشند، بهره جسته است.

کلیدواژه ها

استعاره مفهومی, فرهنگ, پویایی, ادونیس, اغانی مهیار الدمشقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.