بررسی چند اصل تعلیمی- تربیتی از دیدگاه مولانا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_PLLJ-5-18_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا یوسفی

دانشیار گروه فلسفه تعلیم و تربیت- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- ایران

فروغ منصوری

مربی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد ایذه- ایران

چکیده

مثنوی و اشعار مولانا دارای دو جنبه عام و خاص است که جنبه عام شامل حکایات و تمثیلات است و جنبه خاص معناشناسی است. اشعار و آثار مولانا ازآبشخور قرآن بهره گرفته و جاودان مانده است. یکی از خصوصیات منحصر به فرد  اشعار مولانا که همواره انسان را شیفته خود می­کند، طرز بیان مسایل تعلیمی و اندرزی است. به جرات می­توان گفت که     مهم­ترین موضوع در آثار مولانا و به ویژه مثنوی، عناصر تعلیمی- تربیتی، اخلاقی و ارزشی است. مولانا در اکثر اشعارش ابتدا ذهن خواننده را برای به نتیجه رساندن یک تمثیل در مسیر معرفتی که مدنظرش است باز می­کند و سپس به بیان داستان پرداخته و در انتها نتیجه­گیری را به دست خواننده می­سپارد، چرا که هم او مرشد به حقی است و هم خوانندگانش مریدان شایسته­ای و لذا بدون گفتن صریح نتیجه نهایی خواننده را به مسیر درست حقیقت بدون نگرانی از انحراف او هدایت می­کند و این بهترین الگوی تربیتی و رشد می­تواند باشد. بررسی همه عناصر تعلیمی در مثنوی معنوی در حوصله این مقاله نیست و در اینجا فقط به سه الگوی تعلیمی- تربیتی تنبیه، تشویق و خاموشی پرداخته خواهد شد.

کلیدواژه ها

عناصر تعلیمی, مولانا, تنبیه, تشویق, خاموشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.