CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

میزان تاثیرگذاری حساسیت، آگاهی و سرمایه اجتماعی بر تمایل ذی نفعان به مشارکت در حفاظت از منابع آب زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مهیار جنوبی اصفهان)

عنوان مقاله: میزان تاثیرگذاری حساسیت، آگاهی و سرمایه اجتماعی بر تمایل ذی نفعان به مشارکت در حفاظت از منابع آب زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مهیار جنوبی اصفهان)
شناسه ملی مقاله: JR_IWRR-19-3_012
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

عادل شکیبایی - دانشگاه تربیت مدرس
عنایت عباسی - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
علی باقری - دانشیار / گروه مهندسی منابع آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.
سجاد انتشاری - پژوهشگر پسادکتری دانشگاه صنعتی اصفهان

خلاصه مقاله:
در استان اصفهان ۲۷ دشت از مجموع ۳۵ دشت، ممنوعه هستند. دشت مهیار جنوبی - دشت آسمان به عنوان بخشی از حوضه آبریز گاوخونی یکی از این دشت ها است. باتوجه به مطالعات، برداشت بی رویه آب زیرزمینی علت اصلی رخداد فرونشست زمین در این منطقه است. ازآنجاکه مدیریت مشارکتی یکی از راهبردهای اساسی مدیریت پایدار منابع آبی است تحقیق حاضر باهدف بررسی تاثیر متغیرهای آگاهی، حساسیت و سرمایه اجتماعی بر تمایل به مشارکت در حفظ آب زیرزمینی در این دشت انجام شده است. پژوهش به لحاظ ماهیت کمی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق بهره برداران حقیقی چاه های کشاورزی در دشت مهیار به تعداد ۳۵۷ نفر است. حجم نمونه مورد مطالعه ۲۰۶ نفر است که به طور تصادفی از پنج منطقه محمدآباد، نصرآباد، پرزان، جرقویه وسطی و جرقویه علیا انتخاب شدند. پرسش نامه ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات بود. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به تایید رسید. بر اساس نتایج تحقیق بین حساسیت و تمایل به مشارکت رابطه منفی و بین سرمایه اجتماعی و تمایل به مشارکت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج، پیشنهادهایی در راستای بهبود مشارکت ذینفعان در مدیریت مشارکتی منابع آب زیرزمینی ارایه شده است.

کلمات کلیدی:
بحران آب, مدیریت منابع آب زیرزمینی, دشت مهیار جنوبی, مدیریت مشارکتی منابع آب, فرونشست دشت مهیار

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1795019/