بررسی رابطه بین سلامت سازمانی و رفتار سازمانی مدیران دانشگاه

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله خط مشی گذاری عمومی در مدیریت، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPA-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خاتون وکیلی

حمید شفیع زاده

مسئول مکاتبات

سعید مرادی رکابدارکلایی

چکیده

سلامت سازمانی اشاره به وضیعتی دارد که در آن سازمان علاوه بر این که در محیط خود پایدار می ماند، در درازمدت قادر است به اندازه کافی با محیط خود سازگار شود و توانایی های لازم برای بقاء خود را پیوسته ایجاد کرده و گسترش دهد. زمانی که ویژگی های رفتاری یک سازمان سالم مورد بررسی قرار می گیرد، مهم ترین مسئله ای که به صورت بارز در زمینه رفتاری از کارکنان مشاهده می شود، احساس تعلق خاطر و دلبستگی به کار و سازمان می باشد. لذا، رفتار سازمانی یکی از متغیرهایی است که در چند دهه اخیر مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است. رفتار سازمانی، فعالیت های کاری و رسمی است و به عملکرد موثر سازمان کمک می کند. این رفتار به عنوان عملکرد زمینه ای یا رفتار سازمانی اجتماعی مطرح است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سلامت سازمانی و رفتار سازمانی مدیران دانشگاه می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه مدیران دانشگاه پیام نور استان مازندران می باشد. حجم نمونه بر اساس اصول علمی و جدول تعیین حجم نمونه ۶۵ نفر بوده که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از جمعیت یاد شده انتخاب شده اند. روش پژوهش از نوع پیمایشی بوده و برای بررسی سوالات ویژه پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. لذا پرسشنامه ای حاوی ۴۴ سوال سلامت سازمانی در پنج مولفه که شامل: یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی و همچنین پرسشنامه ای حاوی ۱۲ سوال رفتار سازمانی می باشد. تهیه گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و صوری استفاده شد و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مقدار ۸۶/۰ محاسبه شد. برای تحلیل نتایج آمار توصیفی و آمار استنباطی، از آزمون دو جمله ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که رابطه معناداری بین مدل سلامت سازمانی و رفتار سازمانی مدیران دانشگاه وجود دارد.

کلیدواژه ها

: سلامت, سلامت سازمانی, رفتار, رفتار سازمانی, مدیران, دانشگاه پیام نور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.