بررسی و تحلیل مولفه های موثر در توسعه شهرستان های استان فارس و سطح بندی آنها در سال ۱۳۸۵

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOIAU-5-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زنگی آبادی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

علی اکبر رنجبر

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه اصفهان

چکیده

چکیده     هدف از تحلیل عاملی، شناسایی و تحلیل مولفه های موثر توسعه یافتگی و میزان تاثیر آنها و سطح بندی شهرستان هاست. و هدف تحلیل خوشه­ای، ناحیه­بندی مناطق جغرافیایی استان یا به عبارت دیگر شناسایی مناطق و نواحی همگن و تحقق استعدادهای ذاتی ناحیه­ای در جهت اعمال برنامه ریزی ناحیه­ای شهرستان­های استان فارس می­باشد. نوع پژوهش کاربردی- توسعه­ای و روش مطالعه " توصیفی تحلیلی" است که از مدل­های کمی نظیر تحلیل عاملی و تحلیل خوشه­ای استفاده شده است. یافته­های پژوهش با تحلیل عاملی نشان می­دهد که، توسعه یافتگی شهرستان­های استان فارس در راستای برنامه ریزی ناحیه­ای توسعه پایدار نبوده به طوری که در زمینه شاخص­های تلفیقی (در ۵ عامل: بهداشتی- آموزشی، اجتماعی – کشاورزی، صنعتی – زیربنایی، اشتغال و کشاورزی)، از مجموع ۲۴ شهرستان در سال ۸۵، شهرستان­های شیراز و آباده، برخوردار؛ شهرستان های جهرم، لار، فسا، لامرد، نی ریز، ارسنجان و مرودشت نسبتا برخوردار؛ و شهرستان­های اقلید، خرمبید، بوانات، پاسارگاد، نورآباد ممسنی، کازرون، فیروزآباد، قیرکارزین، خنج، داراب و استهبان محروم؛ و شهرستان­های زرین دشت، مهر، فراشبند و سپیدان بسیار محروم شناخته شده­اند. عامل بهداشتی آموزشی بیشترین میزان تاثیر و عامل کشاورزی کمترین میزان تاثیر را در عوامل ۵ گانه داشته اند. شهرستان­های استان با تحلیل خوشه­ای در ۵ سطح در جهت برنامه­ریزی ناحیه­ای دسته بندی شده اند. رهیافت فوق نشان می­دهد هیچ گونه برنامه­ریزی برای نواحی همگن دیده نشده است. سطح بندی توسعه یافتگی شهرستان­ها، نشان دهنده رابطه معنی­دار و همبستگی بالا بین توسعه نیافتگی و توزیع نامتناسب عامل­های بهداشتی آموزشی، اقتصادی و زیربنایی است. شهرستان­های نزدیک به مرکز استان نسبت به شهرستان های دورتر، کمتر توسعه یافته تر می­باشند که این بازتاب و برآیند نظام برنامه­ریزی و قطب رشد می باشد.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: مولفه های توسعه, شاخص, تحلیل عاملی, تحلیل خوشه ای, شهرستان, فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.