سنجش عوامل موثر بر محیط زیست گرایی زنان ایرانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه زن در توسعه و سیاست، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWDP-12-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر ملکی

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه پیام نور

پروین علی پور

پژوهشگر موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه پیام نور

چکیده

بحران محیط زیست، امروزه یکی از گرفتاری های مهم جهانی به شمار می رود. مواجهه با این بحران به منزله یک تلاش جمعی نیازمند ایجاد نگرشهای محیط زیست گرایانه در مردم است. آنچه در این زمینه درخور تامل است شناسایی عوامل موثر بر محیطزیستگرایی افراد مختلف جامعه، بالاخص زنان است، زیرا بنا بر دو محور اصلی نظریه اکوفمنیسم، یعنی رابطه زنان با محیط زیست و نقش آنان در حل مشکلات اکولوژیکی، زنان در توجه به محیط زیست جایگاه ممتاز و ویژهای دارند و از طرف دیگر به علت اینکه زنان با محیط زیست بیشتر عجین اند، میتوانند از طریق انتقال دانش و علاقه زیست محیطی به کودکان در حفظ محیط زیست فعال باشند. از این رو، مطالعه عوامل تاثیرگذار بر محیط زیستگرایی زنان میتواند راهگشای بسترسازی برای ایجاد این عوامل و جلب مشارکت زنان در حفاظت از محیط زیست باشد. تحقیق حاضر درصدد شناسایی و مطالعه عوامل موثر بر محیطزیستگرایی زنان ایرانی است. بدین منظور، با توجه به تحقیقات انجام شده در این خصوص و با پشتوانه نظری اکوفمنیسم و با تحلیل ثانویه دادههای موج پنجم پیمایش «دادههای ارزشهای جهانی»در کشور ایران با حجم نمونه ۲ هزار و ۶۶۷ نفر، که با روش نمونه گیری احتمالی چندمرحلهای صورت پذیرفته است، به کنکاش در این عوامل میپردازد. یافتههای تحقیق نشان میدهد متغیرهای مشارکت اجتماعی، دینداری، دانش زیست محیطی، سن، و تحصیلات با محیطزیستگرایی زنان ارتباط معناداری دارند، ولی طبقه اقتصادی زنان تاثیری بر محیطزیستگرایی آنان ندارد. همچنین، یافتههای تحقیق نشان میدهد که سه متغیر دانش زیست محیطی، دینداری، و مشارکت توانسته اند ۸۲ درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند و توضیح دهند.

کلیدواژه ها

اکوفمنیسم, دانش زیست محیطی, دینداری, محیطزیستگرایی, مشارکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.