سنجش سهم علمی زنان دانشگاهی رشته علوم اجتماعی (با تاکید بر عضویت در گروه های علمی و نشریات علمی -پژوهشی )

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه زن در توسعه و سیاست، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWDP-13-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر رازقی

Assistant Professor of Sociology, University of Mazandaran, Mazandaran, Iran

حیدر جانعلی زاده

Associate Professor of Sociology, University of Mazandaran, Mazandaran, Iran

مهدی علیزاده

PhD Candidate in Sociology, University of Mazandaran, Mazandaran, Iran

چکیده

تفاوت های جنسیتی در تولید علم، امروزه به طور فزاینده ای، مورد توجه جامعه شناسان علم قرار گرفته است. آگاهی از وضعیت اولویت های علم، فناوری، و منابع انسانی مبتنی بر جنس، از عوامل تعیین کننده در سیاست گذاری های علم و موفقیت برنامه ها خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف بررسی جایگاه و سهم زنان در گروه های علمی و نشریات علمی پژوهشی علوم اجتماعی انجام شده است. این پژوهش از روش کمی از نوع تحلیل ثانویه استفاده کرده است. در این راستا، با مراجعه به بایگانی ۱۸ نشریه علمی پژوهشی علوم اجتماعی در فاصله سال های ۱۳۸۸۱۳۹۲ و انتخاب تصادفی یک شماره از هر سال در مجموع ۸۹ جلد از نشریات مذکور جهت تحلیل انتخاب شدند. نتایج نشان داد از میان نشریات بررسی شده، زنان فقط در ۴ مجله (۲۲درصد) مدیر مسئول و در ۵ مجله (۲۸ درصد) مسئولیت سردبیری را بر عهده داشته اند. همچنین، ۴۷ نفر (۲۱درصد) از کل هیئت تحریریه نشریات (۲۲۴ نفر) زن بودند. از مجموع ۶۸۵ مقاله چاپ شده در کل نشریات منتخب، زنان در ۱۹درصد مقالات نویسنده اول و در ۲۳درصد مقالات نویسنده دوم بوده اند. همچنین، فقط ۴درصد کل مقالات را زنان به صورت انفرادی نوشته اند و فقط ۷/۶درصد مقالات به صورت هم نویسی بین زنان بوده است. میزان کلی مشارکت زنان در تولید ایده ها و تالیف مقالات معادل ۴۲درصد کل مقالات است که نشان می دهد با وجود پایین بودن حضور زنان در موارد ذکر شده، زنان نقش تعیین کننده ای در تولیدات علمی داشته اند. نتایج تحقیق نشان دهنده وجود نابرابری جنسیتی در گروه های علمی و نشریات علمی پژوهشی علوم اجتماعی و ناکافی بودن سیاست گذاری در درون نهاد علم در این حوزه است.

کلیدواژه ها

Gender, Science, Social Sciences, scientific research journals, Women

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.