کنترل جریان و انتقال رسوب با استفاده ازعملکرد دو مدل هیدرولوژیکی و هیدرولیکی در حوضه رودخانه جاجرود

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 13، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-13-0_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک امین نژاد

گروه مهندسی عمران، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

علی اصغری

گروه مهندسی عمران، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

حسین ابراهیمی

گروه مهندسی عمران، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

اخیرا، به کار گیری از مدلسازی هیدرولوژی و هیدرولیکی برای ارزیابی فرسایش و اقداماتی در جهت کاهش آورد رسوبی مطرح است. در تحقیق حاضر، با استفاده از دو مدل HEC RAS و SWAT میزان رسوبات انتقالی و راهکارهای کنترل آن در حوضه رودخانه جارجرود بررسی شد. رفتار هیدرولوژیکی حوضه برای برآورد میزان جریان رسوب و مناطق فرسایش پذیر حوضه با استفاده از مدل SWAT بررسی شد. واسنجی و تحلیل عدم قطعیت مدل توسط نرم افزار swat cup و الگوریتم sufi۲ انجام پذیرفت. شاخص های R۲ و ناش ساتکلیف(NS) به منظور ارزیابی توانایی مدل SWAT در جهت شبیه سازی جریان و رسوب ایستگاه ماملو برای بازه کالیبراسیون ۲۰۰۲تا۲۰۱۳ به ترتیب برابر ۰.۷۷ و ۰.۸۹ و همچنین بازه صحت سنجی ۲۰۱۴ تا۲۰۱۷ به ترتیب برابر ۰.۶۳و ۰.۷۲ در جهت استخراج رواناب به دست آمد. میزان رسوب برآوردی مدل SWAT در بازه کالیبراسیون براساس شاخص های R۲ و ناش ساتکلیف(NS) برابر ۰.۶۷، ۰.۸۲ همچنین بازه صحت سنجی برابر ۰.۵۸، ۰.۶۴ استخراج شد. پس از شبیه سازی از آنجایی که مدل swat قابلیت طراحی سازه کنترل رسوب نداشته از مدل هیدرولیکی دو بعدی HEC RAS با قابلیت تعریف نقشه پوشش گیاهی و اقدامات سازه ای استفاده گردید. باتوجه به قابلیت تعریف نقشه پوشش گیاهی بر رفتار جریان رسوب مشخص گردید. دست آخر نتایج حاصل از تلفیق دو مدل SWAT و HEC RAS در جهت بهره گیری اقدامات سازه ای و اصلاح نوع پوشش گیاهی در راستای برآورد میزان رسوبات انتقالی به مخزن سد ماملو بیانگر کاهش میزان رسوبات انقالی به میزان ۱۷ درصد بوده است.

کلیدواژه ها

شبیه سازی جریان, رودخانه جارجرود, کنترل رسوب, هکرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.