اپیدمیولوژی اختلالات روان پزشکی: وضعیت شهر مشهد در سال های ۹۴-۱۳۸۹

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 19، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-19-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی خطیبی مقدم

دستیار تخصصی روان پزشکی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

فاطمه محرری

دانشیار گروه روان پزشکی کودک و نوجوان، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

علی رحمانی فرد

دانشجوی دکترای حرفه ای پزشکی، کمیته ی تحقیقات دانشجویی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مجید خادم رضاییان

متخصص پزشکی اجتماعی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه:اختلالات روان­پزشکی در حال کسب رتبه­های برتر در ایجاد بار ناشی از بیماری­ها می­باشند. بدون شک، شناخت عوامل تاثیرگذار و روند آن­ها می­تواند به پیشگیری و کنترل آن­ها کمک نماید. هدف مطالعه­ی حاضر بررسی اپیدمیولوژیک اختلالات روان­پزشکی منجر به بستری در شهر مشهد می­باشد.روش­کار:این مطالعه­ی مقطعی در بازه­ی زمانی اول فروردین ۱۳۸۹ لغایت ۲۹ اسفند ۱۳۹۴ در بیمارستان روان­پزشکی ­ینا شهر مشهد انجام شده است. داده­های جمعیت­شناختی ثبت شده مربوط به بیماران بستری با استفاده از نرم­افزار SPSS نسخه­ی ۱۶ انجام شد.یافته­ها:در این بازه­ی زمانی، ۴۳۷۷۰ مرتبه بستری رخ داده بود که بعد از تجمیع موارد بستری مجدد به ۴۳۳۳ مورد رسید. میانگین سنی بیماران ۵/۱۲±۲/۴۲ سال و بالاترین میزان شیوع در گروه سنی ۵۰-۵۹ سال (۹/۳۵۱ در ۱۰۰۰۰۰ نفر) بود. اکثر بیماران را افراد مذکر (۷۵%،۳۲۳۴)، متاهل (۶۰%، ۲۵۲۳) و بی­کار (۷۱%، ۲۷۴۰) تشکیل می­دادند. در هر دو جنس، شایع­ترین علت بستری مربوط به اختلالات خلق بود(۵۱% موارد بستری زنان و ۳۷% موارد بستری مردان، ۰۰۱/۰> P). در طول مطالعه روند شیوع موارد منجر به بستری به صورت کاهشی بود.نتیجه­گیری:این مطالعه نشان داد که شیوع بیماری­های روان­پزشکی منجر به بستری روند کاهشی داشته است که می­تواند حاکی از عملکرد مناسب سیستم بهداشتی-درمانی باشد. ادامه­ی فعالیت­های بهداشتی-درمانی موجود و تمرکز بیشتر بر اختلالات خلقی (به عنوان شایع­ترین علت بستری) و طراحی مداخلات هدف­مند برای گروه­های پرخطر (مردان متاهل بی­کار) می­تواند اثربخشی آن­ها را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

اپیدمیولوژی, اختلالات روان پزشکی, بستری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.