مقایسه اثر وضعیت خوابیده و پهلو با لیتوتومی در مرحله دوم زایمان بر صدمات پرینه زنان نخست زا

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 15، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-15-49_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذر گل مکانی

معصومه کردی

فرشته مهران

سیدرضا مظلوم

چکیده

سابقه و هدف: اپی زیاتومی و پارگی ها صدمات شایع پرینه در زایمان زنان نخست زا هستند و وضعیت زایمانی مادر یکی از عوامل موثر بر کاهش این صدمات می باشد هدف از این مطالعه مقایسه اثر وضعیت خوابیده به پهلو با لیتوتومی در مرحله دوم زایمان بر صدمات پرینه زنان نخست زا می باشد.مواد و روش ها: در یک کارآزمایی بالینی تصادفی ۱۰۰ خانم نخست زا (۱۳۸۰) که به زایشگاه های شهرستان نیشابور مراجعه کرده و دارای حاملگی ترم و سیر زایمان طبیعی بودند، در مرحله دوم زایمان به روش تخصیص تصادفی در دو وضعیت خوابیده به پهلو و لیتوتومی قرار گرفته و زایمان نمودند. ابزار جمع آوری داده ها فرم اطلاعاتی بود که از طریق مصاحبه، مشاهده و معاینه جهت قدرت عضلانی لگن تکمیل می گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری تی دانشجویی، کای دو، فیشر ولگای خطی و با ضریب اطمینان ۹۵ درصد انجام گرفت.یافته ها: ۷.۸ درصد نمونه های گروه خوابیده به پهلو و ۳۰.۶ درصد نمونه های گروه لیتوتومی دارای برش اپی زیاتومی شدند، وقوع پارگی پرینه در کسانی که اپی زیاتومی نداشتند، در گروه مورد ۶۳.۸ درصد و در گروه شاهد ۷۹.۴ درصد بود. پرینه سالم پس از زایمان در گروه خوابیده به پهلو ۳۳.۳ درصد و در گروه لیتوتومی ۱۴.۳ درصد موارد را تشکیل داد. نمره قدرت عضلانی لگن و وضعیت سر جنین در شروع مرحله دوم زایمان ارتباط آماری معنی داری با انجام اپی زیاتومی داشت هم چنین تعداد زورهای مادر در هر انقباض در فاز فعال مرحله دوم زایمان با وقوع پارگی پرینه ارتباط آماری معنی داری را نشان داد.استنتاج: بر اساس نتایج پژوهش میزان صدمات پرینه در وضعیت خوابیده به پهلو نسبت به لیتوتومی کم تر بود. لذا به عنوان روشی ایمن جهت کاهش صدمات پرینه زنان نخست زا پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

Maternal birthing position, Left lateral positon, Lithotomy,Perineal laceration,Episiotomy, وضعیت زایمان، اپی زیاتومی، پارگی پرینه، مرحله دوم زایمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.