جستاری بر شاخصه های فقهی حدود مسئولیت کیفری در حوزه سرقت حدی با تاکید بر حالت اضطرار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش انتظامی استان سمنان، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_SPKQ-13-48_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم قهرمانلوالستی

دانشجوی دکترای تخصصی حقوق کیفری و جرم شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد سمنان ، ایران

محمد روحانی مقدم

دانشیار گروه فقه و حقوق الهیات ،واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی ، سمنان ایران

چکیده

امنیت اموال و مالکیت در اکثر نظام های حقوقی دنیا به عنوان یک خط قرمز حاکمیت ها مورد شناسایی قرار گرفته است. معمولا سرقت از جمله جرائمی است تمامی حاکمیت ها ضمانت های اجرایی کیفری قوی برای آن در نظر گرفته اند. که در فقه اسلامی ضمن تقسیم بندی سرقت به حدی و تعزیری که هریک شاخص های خاص خود را دارند. برای آن مجازات های متنوعی در نظر گرفته است که در سرقت تعزیری «حالت اضطرار» به عنوان یکی از عوامل رافع مسئولیت کیفری است. در این مقاله با رویکردی توصیفی تحلیلی از طریق روش کتابخانه ای و اسنادی در پی پاسخ به این سوال هستیم: براساس شاخص های فقهی و حقوق کیفری اضطرار در سرقت حدی نوعا موجب مسئولیت است یا خیر؟ به نظر می رسد در سرقت حدی با در نظر گرفتن قاعده دراء موضوع ماده (۱۲۰) ق.م.ا.۹۲ و اصل برائت فرد را از مسئولیت کیفری مبرا می سازد ولی به عقیده نگارندگان ضمنان مدنی در شرایط اوضاع احوال عادی پابر جا خواهد بود.

کلیدواژه ها

سرقت حدی, تعزیری, مسئولیت کیفری, اضطرار, مجازات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.