مقایسه مقادیر اسپیرومتری اندازه گیری شده افراد سالم بالای ۱۸ سال با استانداردهای جهانی در ساکنین شهر ساری، سال ۱۳۸۰

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 16، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-16-55_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد علی زاده

سیاوش اعتمادی نژاد

رضاعلی محمدپور تهمتن

چکیده

سابقه و هدف: پیشرفت های تکنولوژی اسپیرومتری را به یک وسیله قابل اعتماد، نسبتا ساده و در دسترس جهت تشخیص و پیگیری اختلالات ریوی تبدیل نموده است. یکی از مسایل بنیادین دراستفاده از این آزمون، مقایسه مقادیر به دست آمده از شخص با مقادیر استاندارد می باشد. مقادیراستاندارد تحت تاثیر فاکتورهای متعددی قرار دارد به طوری که امروزه تاکید می شود که هر مرکز این مقادیر را با مطالعه بر روی افراد سالم منطقه خود به دست آورد. بنابراین محققین شاخص های مهم اسپیرومتری افراد سالم ساکن شهر ساری (FVC-FEV۱-FEV۱/FVC-FEF۲۵-۷۵) را با چند استاندارد جهانی (ITS-Eccs-Knudson-Morris) مقایسه کرده تامشخص گردد با کدام یک از آنها مطابقت بیش تری دارد.مواد و روش ها: پس از برآورد تعداد نمونه با روش نمونه گیری تصادفی، ۵۰۷ نفر از ساکنین شهر ساری انتخاب شدند. ابتدا مشخصه های دموگرافیک نمونه ها ثبت و سپس با دستگاه اسپیرومتر مدل fukuda sangyo ساخت کشور ژاپن، آزمون اسپیرومتری بر اساس معیارهای ATS صورت گرفت. نتایج با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های زوجی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: نتایج نشان داد میانگین پارامترها در مردان بیش تر از زنان و حداکثر مقدار در گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال بود. هم چنین همبستگی شدیدی بین قد با پارامترها وجود داشت به طوری که با افزایش قد پارامترهای اندازه گیری شده افزایش می یافت. اما این همبستگی در ارتباط با وزن و پارامترها وجود نداشت. هم چنین نتایج نشان داد که این پارامترها بیشترین همبستگی را با استاندارد Eccs دارند. استنتاج: نتایج نشان داد پارامترهای جامعه مورد مطالعه با سطح اطمینان ۹۹ درصد با استاندارد Eccs از همبستگی بالایی برخوردار می باشد و استانداردهای دیگر از جمله (ITS-Knudson-Morris) در مراحل بعدی قرار دارند. پیشنهاد می شود تحقیقات وسیع تری در این خصوص صورت گیرد.

کلیدواژه ها

Standard, spirometric, adult, استاندارد، اسپیرومتری، بالغین، ساری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.