بررسی مقایسه ای قدرت تشخیصی کلانژیوگرافی به روش رزونانس مغناطیسی، سونوگرافی و آزمون های آزمایشگاهی در ارزیابی های قبل از عمل جراحی انسدادهای مشکوک مجاری صفراوی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 17، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-17-58_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز عشقی

روح اله عبدی

حسن خانی

عطااله فضل اله پور

مینا الوندی پور

حمید طیبی فرد

چکیده

سابقه و هدف: ارزیابی انسدادهای مشکوک مجاری صفراوی به کمک روش های رایج قدیمی مانند سونوگرافی، پرتو نگاری رایانه ای (CT) و یا روش های تهاجمی دیگر انجام می گیرد. تصویربرداری مجاری صفراوی و لوزالمعده (Cholangiopancreatography) به روش رزونانس مغناطیسی روشی کم خطر و غیر تهاجمی است که از قدرت تشخیصی مناسبی در سیستم کبدی و صفراوی برخوردار است. هدف از این مطالعه، مقایسه قدرت تشخیصی تصویربرداری مجاری صفراوی به روش رزونانس مغناطیسی، سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی و آزمون های عملکردی کبد در ارزیابی های قبل از عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا همراه با انسدادهای مشکوک مجاری صفراوی است.مواد و روش ها: بیماران شرکت کننده در این مطالعه، نامزد تاخیری عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا به روش باز و دارای عوامل خطرساز سنگ مجاری صفراوی و به تبع آن، مشکوک به انسدادهای مجاری صفراوی بوده اند و روش های تشخیصی تصویربرداری مجاری صفراوی به روش رزونانس مغناطیسی، کبدی و مجاری صفراوی و آزمون های عملکردی کبد را قبل از عمل جراحی مزبور انجام داده اند. سپس تمام بیماران تحت عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا به روش باز همراه با تصویربرداری مجاری صفراوی حین عمل در مرکز آموزشی - درمانی امام خمینی ساری در بین سال های ۱۳۸۲-۸۴ قرار گرفتند. بیماران تا ۳ ماه هر ماهه از نظر عوارض احتمالی بعد از عمل پی گیری شدند.یافته ها: ۳۰ بیمار (۱۱مرد و ۱۹ زن) با میانگین سنی ۵۳.۹۳±۱۳.۳۲ سال و محدوده سنی ۷۵- ۳۸ سال همه ارزیابی های قبل و حین عمل جراحی مزبور را انجام دادند. در روش تصویربرداری به روش رزونانس مغناطیسی، حساسیت ۸۱.۸۱، ویژگی ۸۷.۵۰ و کارایی ۸۳.۳۳ درصد، در روش سونوگرافی، حساسیت ۱۸.۱۸، ویژگی ۸۷.۵۰ و کارایی ۳۶.۶۶ درصد و در روش آزمون های عملکردی کبد، حساسیت ۵۴.۵۴، ویژگی ۳۷.۵۰ و کارایی ۵۰ درصد به دست آمد.استنتاج: تصویربرداری مجاری صفراوی به روش رزونانس مغناطیسی روشی بسیار سالم و کم تهاجم بوده و برای تعیین وجود سنگ های احتمالی در بیماران مشکوک به انسداد مجاری صفراوی در مقایسه با سایر روش های تشخیصی، کارایی بسیار بالایی دارد. نویسندگان این مقاله، در صورت عدم دسترسی پزشکان به انجام تصویربرداری مجاری صفراوی به روش رزونانس مغناطیسی، آن را فقط برای اصلاح موارد منفی کاذب سونوگرافی و یا وجود یافته های آزمایشگاهی سرمی مشکوک و فاقد نتایج سونوگرافی مشخص توصیه می کنند و استفاده از چهارچوب تشخیصی ارائه شده برای ارزیابی این گروه از بیماران را پیشنهاد می کنند.

کلیدواژه ها

Magnetic resonance cholangiography, Ultrasonography, Liver function test,Cholecystectomy, Suspected biliary obstruction, کلانژیوگرافی به روش رزونانس مغناطیسی، سونوگرافی کبد ومجاری صفراوی،تست های عملکردی کبد، کوله سیستکتومی، انسدادهای مشکوک مجاری صفراوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.