بررسی اثر صدای فرکانس کم بر عملکرد ذهنی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 18، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-18-63_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد جعفری

مرضیه کاظم پور

ایرج علی محمدی

یداله محرابی

جواد حاتمی

چکیده

سابقه و هدف: در حالی که تحول سیستم های صنعتی به سمت فن آوری های جدید دیجیتالی سبب کاهش مواجهه افراد با ترازهای بالای صدا گردیده است، اما مشکلات دیگری در ارتباط با صداهایی با ترازهای نه چندان بلند اما آزار دهنده (صدای فرکانس کم) ایجاد شده است. در پژوهش حاضر، عملکرد ذهنی گروهی از دانشجویان در حضور دو نوع صدای فرکانس کم و صدای رفرانس و هر یک با دو تراز ۴۵ و ۶۵ دسی بل مورد بررسی واقع شد.مواد و روش ها: پس از تولید صداهای موردنیاز پژوهش و انجام مطالعات پایلوت، ناراحتی ناشی از صدا، حساسیت به صدای فرکانس کم و وضعیت شنوایی افراد تعیین شد. پس از آزمایشات اولیه ۵۴ دانشجو در معرض ترازهای مختلف صدای فرکانس کم و رفرانس، هم زمان مورد آزمایشات استاندارد عملکرد ذهنی قرار گرفتند. در کلیه مراحل تحقیق سعی شد ضمن کنترل و محدود کردن عوامل مداخله گر از روش ها و وسایل استاندارد استفاده شود.یافته ها: ناراحتی و حساسیت ناشی از صدای فرکانس کم با سن و جنس افراد ارتباط معنی داری ندارند. همچنین صدای فرکانس کم با تراز ۶۵ دسی بل در مقایسه با صدای فرکانس کم با تراز ۴۵ دسی بل به صورت معنی داری سبب کاهش تمرکز (p=۰.۰۰۳) و بالا رفتن سرعت پاسخگویی (p=۰.۰۳۹) می گردد. از طرفی صدای رفرانس ۶۵ دسی بل نیز نسبت به صدای رفرانس ۴۵ دسی بل سبب افزایش معنی دار سرعت عملکرد ذهنی (p< ۰.۰۰۱) می شود.استنتاج: صدای فرکانس کم سبب کاهش تمرکز و بالا رفتن سرعت پاسخگویی می گردد.

کلیدواژه ها

Low Frequency Noise, Reference Noise, Noise Annoyance, Mental Performance, عملکرد ذهنی، صدای فرکانس کم، ناراحتی ناشی از صدا، حساسیت به صدا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.